Sinds de jaren ’40 daalt het geboortecijfer in Nederland. Waar er op de piek zo’n een kleine 300 duizend kinderen werden geboren, zijn dat er nu nog maar zo’n 180 duizend per jaar. De gezinnen zijn kleiner en er is minder sterfte bij baby’s en jonge kinderen. Het huidige gemiddelde van het aantal kinderen per gezin ligt tegenwoordig op nog maar 1,6 of 1,7 kind. Toch is er nog een aanzienlijk aantal gezinnen met wel tien of meer kinderen.
Voor zover bekend bestaat het grootste gezin van Nederland uit 17 kinderen. De ouders, Ynze en Fenny Flietstra uit Castricum, hebben in ongeveer 16 jaar acht dochters en negen zoons, waaronder twee tweelingen, op de wereld gezet.
De keuze voor een groot gezin
Als een koppel het gegeven is een gezin te starten, is er tussen de partners al vaak gesproken hoeveel kinderen in hun levens wenselijk zijn. Een aantal kiest ervoor om een groot gezin te starten. Dit kan uit persoonlijke overwegingen zijn, maar de keuze kan ook zijn beïnvloed door de geloofsovertuiging van het koppel. Hoewel in de Bijbel niet letterlijk staat beschreven dat het gebruik van voorbehoedsmiddelen verboden is, is in veel christelijke geloven terug te zien dat deze niet worden gebruikt. Men kan zich namelijk ook weerhouden van geslachtsgemeenschappelijk en indien ze dit wel doen, moet ze de consequenties (een zwangerschap) daarvan aanvaarden. Een groot, christelijk gezin is daarom niet een onbekend gezicht.
Uit onderzoek blijkt dat ouders met veel kinderen, dus grote gezinnen, over het algemeen het gelukkigst zijn. Er zijn altijd mensen aanwezig en er is voor de kinderen vaak iemand om mee te spelen. De Engelse uitdrukking ’the more, the merrier’ sluit hier dan ook naadloos bij aan. Het geluk dat een groot gezin met zich meebrengt, kan als doorslag fungeren bij de keuze voor een groot gezin, mits het in jouw eigen situatie mogelijk is.
Een groot gezin onderhouden
Een vuistregel in de Nederlandse samenleving stelt dat het opvoeden van een kind tot 18 jaar ongeveer €120.000 kost. Hoewel er in grote gezinnen wellicht veel wordt gedeeld onder de kinderen, kan je wel nagaan dat het onderhouden van een groot gezin ontzettend duur kan zijn. Bovendien blijven de kosten in de huidige tijd maar stijgen en stijgen. Om wat kosten te besparen, zijn hier enkele tips die je als ouders kunt gebruiken:
- Maaltijdplaning: Maak een planning voor alle maaltijden in de week, zodat je weet waar je aan toe bent. Je kan in apps of reclamefolders onderzoek doen voor de goedkoopste boodschappen. Een boodschappenlijstje geeft hierbij overzicht. Het kost wellicht wat meer tijd en moeite om naar meer supermarkten te gaan, maar uiteindelijk zul je zien dat het bespaart.
- Kleding: Met een groot gezin is het aannemelijk dat er kinderen van hetzelfde geslacht elkaar opvolgen. Kleding kan makkelijk worden bewaard en doorgegeven worden naar het volgende kind. Ook bij het kopen van kleding is er een mogelijkheid om te besparen: kringlopen of vintage kleding sites hebben vaak nog kwalitatief goede kleding, voor een kleiner prijsje.
- Sparen: Misschien wat voor de hand liggend, maar het is aan te raden om voor verschillende onkosten een spaarpotje te houden. Zo kom je bij onverwachte uitgaven niet voor verrassingen te staan. Heb je het financieel wat breder? Een spaarpotje voor bepaalde ‘mijlpalen’ van je kinderen kan ook uitkomst bieden. De overstap naar de middelbare school kan maar zo maar duurder uitkomen dan je denkt. De kosten voor een nieuwe fiets, een laptop en schoolspullen tikken aardig aan.
- Spaaracties en andere deals: Voor een dagje uit kan je kijken of er bepaalde spaaracties zijn om met z’n allen op pad te kunnen. Deze spaaracties zijn er geregeld bij supermarkten, voor verschillende pretparken of bijvoorbeeld dierentuinen. Tegenwoordige bieden veel bedrijven via bepaalde diensten vaak kortingen aan, die een uitje ook betaalbaarder maken.
- Besparen op vaste lasten: Kosten zoals g/w/l kunnen al gauw aantikken bij een groot gezin. Soms kan er bespaard worden op een paar van die kasten. Jonge kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk als sommige dagelijkse dingen tot een wedstrijdje worden gemaakt. Doe bijvoorbeeld eens een wedstrijdje wie het snelst kan douchen. Maak je kinderen ook al op jonge leeftijd bewust van dat dingen geld kost. Het licht onnodig aan laten staan of de kraan open laten tijdens het tandenpoetsen zijn gewoontes die gemakkelijk kunnen worden vermeden.
Natuurlijk draait een gezinsleven niet alleen maar om geld, maar er zijn wel manieren waarop er minder over geld hoeft te worden gedacht met een paar mogelijke bespaartips. Zo kunnen jij en je gezin op een comfortabele manier leven.
In kijkje in het leven van grote gezinnen
De afgelopen jaren zijn verschillende internationale en nationale series op televisie gekomen waarin grote gezinnen te volgen zijn. In Nederland werd in 2011 al de eerste aflevering van de docusoap Een huis vol op televisie gepresenteerd. In dit programma worden grote(re) gezinnen, met soms wel meer dan 10 kinderen en kleinkinderen gevolgd. Ze laten onder andere zien hoe het gezin wordt gerund, waar ze tegenaan lopen, hoe het huishouden wordt gedaan en op welke manier er vakantie kan worden gevierd. Het programma is de afgelopen tijd steeds populairder geworden, mede door het succes van de familie-accounts op sociale media, zoals Instagram.
Een voorbeeld van een internationale serie is het programma … kids and counting. Ook hier wordt een grote familie gevolgd, waarbij de puntjes in de titel door de jaren heen veranderden in verschillende getallen, om de gezinnen steeds uitbreidden. In Britse versie werden in de laatste uitgave 22 kinderen gevolgd en bij de Amerikaanse versie ging het om 19 kinderen.