///

Beste Mini Vaatwasser (Beoordeeld in 2023)

Best beoordeelde Mini Vaatwasser – onze nummer 1 van 2023

De luxe van een vaatwasser in een klein formaat. De Inventum VVW5520 past in kleine keukenkastjes, is goed te vervoeren en is ontzettend betaalbaar. Het gaat niet om de meest luxe variant, maar wel eentje met een prachtige prijs-kwaliteitverhouding. Geniet van wat de huidige technologie je bieden kan.

Introductie

Op vakantie gaan met een caravan is al iets waar je je twijfels bij hebt. Dat je dan ook nog moet afwassen bij punten waar de macaroni van je voorganger nog in het afvoerputje zit, gaat je echt een stap te ver. Een alternatief voor deze ‘verschrikking’ vond je na een tijdje: namelijk een mini vaatwasser. Deze kan je gemakkelijk vervoeren, geeft je de luxe van de thuis en is gemakkelijk in gebruik te nemen.

Echter valt het nog niet mee om een keuze te maken tussen al deze vaatwassers. De ene heeft een laag energielabel, maar is niet groot genoeg. De ander heeft slechts een aantal wasprogramma’s en is niet uitgerust met een eco-stand. De ene is duur, de ander wel heel erg goedkoop. In deze blog vind je een top vijf beste mini vaatwassers, een aantal kooptips en een uiteindelijk advies. Wees gelukkig op vakantie en schaf er eentje aan. Je kan de mini vaatwasser natuurlijk ook thuis of op andere plekken in gebruik nemen.

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goede Mini Vaatwasser

De volgende kooptips geven je een idee over waar je op kan letten, voorafgaand aan de aankoop van een mini vaatwasser.

 1. Couverts
  De inhoud van een (mini) vaatwasser wordt aangegeven in couverts. Eén couvert bestaat uit het servies voor één persoon. Dus denk aan een bord, bestek, een glas, een beker en bijvoorbeeld een soepkommetje. Zaak is dan wel dat al het servies dezelfde grootte bedraagt en dat je de vaatwasser perfect inpakt. Bovendien geldt er vaak ook een maximale diameter van de borden. Hoger dan dat kan er geen afwas worden geplaatst.
 2. Programma’s
  De programma’s van een vaatwasser zeggen iets over de reiniging en de duur van het afwassen. Zo bestaan er speciale programma’s voor het afwassen van glazen of programma’s waarin alles wordt gedesinfecteerd. Een eco-modus is de meest milieuvriendelijkste van allemaal.
 3. Energielabel
  Let op het energielabel van de mini vaatwasser om de energiezuinigheid ervan te boordelen. Kies bij voorkeur een model met een hoog energielabel (dus energielabel A of B) om energie te besparen. Als je zelf de energie niet betaald, kan je wellicht overwegen om deze tip los te laten.
 4. Geluidsniveau
  Een vaatwasser maakt vaak redelijk wat geluid. Als je een open keuken hebt of als jij of iemand anders gevoelig is voor geluid, wil je gaan voor eentje die nagenoeg geruisloos is. Het geluidsniveau wordt doorgaans aangeduid in aantal decibel (dB). Hoe lager het aantal decibel, hoe minder geluid er ontstaat.
 5. Installatie
  In principe heb je voor een normale vaatwasser een speciale aansluiting nodig. Waarschijnlijk heb je deze niet, dus let op de manier waarop de mini vaatwasser aangesloten moet worden. Controleer dit voorafgaand aan de aankoop in de beschrijving van het apparaat. Contacteer eventueel een klantenservice voor een dubbele check. De klantenservice van een gerenommeerd merk als Bosch of Siemens, zal hoogstwaarschijnlijk je het beste kunnen helpen.

5 Beste Producten

#1 Inventum VVW5520 – Mini vaatwasser

Prijs: €317,-

+ inhoud voor 6 couverts
+ past in de meeste keukenkastjes
– slecht energielabel (geen zuinig apparaat)

Als je de kooptips aandachtig hebt doorgelezen, dan weet je wat een vaatwasser met 6 couverts inhoud. Heb je dat niet gedaan, dan vertellen we het je graag nog eens. Eén couvert staat gelijk aan eetgerei voor een persoon. Lees: 1 bord, 1 beker, 1 glas, bestek voor een persoon, e.d. Ben je hier tevreden over, kijk dan voorafgaand aan de aanschaf van deze mini vaatwasser nog eventjes naar de grootte van je dinerborden. De diameter mag namelijk niet groter zijn dan 26 cm. Uiteindelijk zal je er waarschijnlijk niet alle afwas van 6 personen in kwijt kunnen. Dit komt omdat niet alle afwas dezelfde afmetingen heeft en goed is in te delen, maar ook omdat onder couverts geen pannen e.d. vallen. Daarmee is deze mini vaatwasser geschikt voor een één- of tweepersoons huishouden. Deze recensie sluit daar nog eens goed op aan: ‘Handig voor een alleenstaande man die niet van afwassen houdt’.

De afmetingen van deze vaatwasser zijn mini. Het gaat om respectievelijke afmetingen van 44 bij 55 centimeter. Je zal deze vaatwasser zelfs in een keukenkastje kunnen wegwerken. De vaatwasser is gemakkelijk aan te sluiten en maakt weinig geluid (49 dB). Houd er rekening mee dat de vaatwasser niet optimaal zal werken, wanneer je de vaatwasser te vol stopt. Koffie zal op zo’n koffiekopjes achterblijven en ook aangekoekte etensresten vind op van alles terug. De vaatwasser maar halfvol laten draaien kan wel, maar het zal geen water- of energiebesparende acties uitvoeren. Deze functie is niet in de vaatwasser ingebouwd. Met andere woorden: de Inventum VVW5520 – Mini vaatwasser weet niet hoeveel vaat je in hem hebt gestopt. Dat is in principe niet erg, behalve als je écht heel weinig vaat hebt en het gaat stinken, al voordat de vaatwasser vol zit en je hem wil laten draaien.

Het enige echte nadeel aan de vaatwasser is wel het energielabel. Met energielabel F is de vaatwasser absoluut niet zuinig. Echter zal het uiteindelijk op je energierekening wel meevallen, omdat hij zo klein is en lang niet evenveel energie gebruikt als een grote vaatwasser.

#2 Bosch SKS62E32EU / Vrijstaand

Prijs: 445,-

+ goede prijs-kwaliteitverhouding
+ zes vaatwasprogramma’s, waaronder eentje speciaal voor glazen
– bestekbakje niet handig geplaatst en aan de kleine kant

Als iemand die gewend is om in enige luxe te leven, maar op dit moment simpelweg geen ruimte voor van alles heeft, is een mini vaatwasser een geweldige optie. Misschien ben je na of tijdens je studententijd wel verhuisd naar een studio met een eigen keuken zonder vaatwasser. In ieder geval kan je wel stellen dat een mini vaatwasser enige vorm van luxe is. Zo gebruiken mensen het als vaatwasser voor hun caravan of als een extraatje in zoiets als een mancave (laat het je vrouw maar niet weten).

De Bosch SKS62E32EU / Vrijstaand is een verplaatsbare dan wel vrijstaande mini vaatwasser van kwaliteit. Sowieso staat Bosch al sinds jaar en dag bekend als een merk van kwaliteit. Alleen al daarom kan je iets van de kwaliteit van deze mini vaatwasser verwachten. Zo past deze vaatwasser wel het energieverbruik en de hoeveelheid water aan de hoeveelheid vaat aan. Er zijn zes vaatwasprogramma’s beschikbaar, waaronder eentje speciaal voor kwetsbaar glaswerk. Heb je alles door elkaar staan, weet je niet wat je moet kiezen of houd je van standaard, dan kan je op het automatische programma aanzetten. Qua inhoud en geluid is deze mini vaatwasser vergelijkbaar aan de nummer 1. Er past vaat in dat gelijk staat aan 6 couverts en tijdens het wassen zal het geluid niet harder zijn dan 49 dB. Geluid rond de 50 dB is overigens te vergelijken met een rustige woonwijk. Qua afmetingen ligt de vaatwasser op 45 x 55 x 50 cm (h x b x d)

De mini vaatwasser van Bosch is redelijk vergelijkbaar aan de nummer 1, maar niet volledig hetzelfde. Zo is deze niet alleen een stukje duurder, ook is er iets aan de hand met het bestekbakje. Als namelijk ergens de algemene beoordeling van omlaag gaat, dan is het dat bakje wel. Waarom? Hij staat onhandig en is eigenlijk net iets te klein voor een normale hoeveelheid aan bestek.

#3 Siemens SR25ZW11ME / Vrijstaand

Prijs: 889,-

+ op afstand bestuurbaar via de app
+ maakt gebruik van zeolietkorrels
– vaatwasser is redelijk hoog

Voor mensen met een groot budget of mensen die niet hoeven om te kijken naar hun geld, is de mini vaatwasser van Siemens een geweldige optie. Althans, je zal er de ruimte wel voor moeten hebben of creëren. De Siemens SR25ZW11ME / Vrijstaand is in sommige opzichten mini, maar in andere opzichten absoluut niet. Zo is hij wel redelijk smal, maar de hoogte, ach, we draaien er niet langer omheen, de hoogte is 84 centimeter. Dat betekent wél dat je twee ‘lagen’ in de vaatwasser hebt, maar dus ook dat hij niet overal past en dus voor iedereen geschikt in. De inhoud komt neer op zo’n tien couverts, zes vaatwasprogramma’s en een geluid van 43 decibel.

Het meest fascinerende aan deze mini vaatwasser is misschien wel de manier van drogen. De vaatwasser maakt namelijk gebruik van zeolietkorrels. Deze korrels zetten vocht om in warme lucht. De energiekosten op jaarbasis blijven hierdoor lekker laag. Nog beter: je hoeft de korrels niet eens te vervangen. Het allerbeste: je kan de vaatwasser aansturen met een app op je telefoon (heeft niks met de korrels te maken, we know). Ben je net in de keuken geweest, heb je de vaatwasser ingepakt, maar ben je ‘m vergeten aan te zetten? Kein Problem, je hoeft de bank niet af want hebt ongetwijfeld je telefoon met app in je handen.

Naast al deze voordelen is de mini vaatwasser uitgerust met een aantal energiebesparende functies. Zo schakelt het apparaat vanzelf uit en heeft het onder andere een energiezuinig programma. Het energielabel komt neer op een mooie D (vrij gemiddeld) en ook qua het waterverbruik zal je niet schrikken van een hoge rekening die op de mat valt. Maar, aan alles zit een maar. Niet alles kan perfect zijn aan iets dat zich een mini vaatwasser noemt. Naast de grootte die ietwat tegenvalt is de vaatwasser ook ontzettend duur. Je betaald voor al die functies én natuurlijk voor Siemens als merknaam. Wellicht is het zaak om nog even je budget te kijken.

#4 Ventux® Mini Vaatwasser Incl. App

Prijs: 424,95

+ (redelijk) zuinige energielabel C
+ aan te sturen via de app
– niet duidelijk hoeveel geluid het apparaat maakt

Wij kunnen ons nog herinneren dat we uren voor de wasmachine zaten te kijken naar wat er binnenin het apparaat gebeurde. Wellicht vind jijzelf (of je kinderen) dat nog steeds zo fascinerend. In dat geval hebben we ontzettend goed nieuws. De mini vaatwasser van Ventux heeft namelijk een doorzichtige voorkant. Je kan daardoor exact zien wat er binnen in de vaatwasser gebeurt. Van wassen, tot het aanbrengen van de zeep en het drogen: je zal je ogen uitkijken.

Met de 360 graden krachtige reiniging en de twee dubbele sproei-armen zal elk hoekje van de vaatwasser worden bereikt. De UV-sterilisator zorgt er ook nog eens voor dat bijna alle bacteriën en virussen worden gedood. Wanneer je op vakantie bent en iemand uit het gezin erg ziek wordt, hoef je je niet zorgen dat het hele gezin wordt besmet. Bovendien is de vakantie ook zeker op vakantie te gebruiken, dankzij de dubbele watertoevoer. Je kan de vaatwasser aansluiten op de kraan, maar ook op een watertank. Dit maakt de vaatwasser erg wendbaar. Er wordt per programma maximaal 5 liter water gebruikt, ongeacht welk van de 5 vaatwasprogramma’s je gebruikt. Het reguliere programma duur zo’n 70 minuten, maar als je niet zo veel tijd hebt, kan je al met 20 minuten uit de voeten. De meest eco-vriendelijke stand is 90 minuten lang. Met hete lucht zal je vaat worden gedroogd.

Je gezin op vakantie of het aantal mensen op kantoor moet niet te groot/ te veel zijn. Je kan zo’n 4 tot 6 servieswetten kwijt in het kleine vaatwassertje, van 45 bij 45 cm. Echter is niet bekend hoeveel geluid het apparaat produceert. Met name wanneer je huis erg gehorig is, als het apparaat op kantoor komt te staan of je jonge kinderen hebt, is dit wellicht niet heel handig. Wat wel handig is, dat je de vaatwasser via een app kan aansturen. Ventux® Mini Vaatwasser Incl. App is een stijlvol apparaat, dat aan veel van je wensen zal voldoen.

#5 Beko DTC36810W – Compacte vaatwasser

Prijs: €515,-

+ antibacteriële rekjes
+ uitgebreide startuitstel
– geen bestekmandje
– iets groter dan de echt mini vaatwassers

Deze compacte vaatwasser, ook wel mini vaatwasser genoemd, is fijn voor degene met een net wat groter huishouden. De vaatwasser is namelijk geschikt voor 8 couverts, anders dan de 6 couverts dat bij de meeste andere vaatwassertjes geldt. Bijvoorbeeld als je met twee personen in een klein appartement woont of vaak mensen op bezoek hebt, is dit een uitkomst. De breedte van dit gevaarte is 55 centimeter, de hoogte een schamele 60 centimeter.

Wanneer je alle vaat hebt ingepakt, heb je de keuze tussen zes verschillende programma’s. Ieder van deze programma’s is ingericht met een apart droogprogramma. Zo hoef je eigenlijk nooit meer je vaat met de hand te drogen. Je kan naast deze opties nog kiezen voor een 0,5-load programma, wanneer je weinig vaat hebt. Een prachtige functie aan deze mini vaatwasser is dat er een erg uitgebreide startuitstel opzit. Je kan een beurt vanaf een half uur tot 24 uur uitstellen. Ga je bijvoorbeeld net slapen en wil je geen geluid in huis, stel de vaatwasser dan zo in dat hij pas aangaat wanneer je al slaapt. Kleine kans dat jij van de 49 dB wakker wordt, eer je gewend bent aan het specifieke geluid in de nacht.

De antibacteriële bekleding van de rekken in de Beko DTC36910W – Compacte vaatwasser zal ervoor zorgen dat bacteriën het niet aantrekkelijk vinden zich in de vaatwasser te nestelen. Muffe geurtjes en vorming van vuile vlekken, zal hiermee worden voorkomen. Maar, let op, in de vaatwasser is geen bestekmandje aanwezig. Deze leg je namelijk in de bovenste lade neer, evenals een aantal glazen die je aan de zijkant kwijt kant. Het enige voordeel aan dat nadeel is dat je de hele lade er wel uit kan halen. Zo kan je bijvoorbeeld de vaatwasser goed schoonmaken of het bestek makkelijker uitpakken. Een ander nadeel van de mini vaatwasser is overigens het energielabel F. Nu je bijvoorbeeld weet dat er veel zuinigere varianten op de markt zijn, voor een kleiner prijsje, is dit iets om te overwegen.

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat er in de wereld van mini vaatwassers nog best een aantal verschillen bestaat. De ene vaatwasser is namelijk de andere niet. Vaatwassers verschillen in grootte, geluidsniveau, inhoud, energielabel en programma’s. Afhankelijk van je eigen voorkeur zal je een keuze moeten maken in welke mini vaatwasser je graag wil aanschaffen. Een keuze in op wat voor manier je de wasbakken met de stukjes sla, aardappel en pasta zal ontwijken.

Zonder grappen, een mini vaatwasser koop je niet zo maar. In veel gevallen is het een luxe optie, een alternatief voor wat anders. Wij zouden zeggen: investeer en geniet.

Veelgestelde vragen

Voor wie is een mini vaatwasser geschikt?

Een mini vaatwasser wordt het meeste aangeschaft door personen die alleen of met z’n tweeën wonen. Vaak is het geval dat er geen ruimte is voor een normale vaatwasser. Een mini vaatwasser biedt de luxe van zijn grote broer, maar neemt niet veel ruimte in beslag. Zo zijn ze al makkelijk weg te werken in kleine keukenkastjes. Ook zou je er eentje op het aanrecht kwijt kunnen, mits je daar de ruimte natuurlijk voor hebt.

Kan ik mijn pannen ook in een mini vaatwasser plaatsen?

Of je pannen in een mini vaatwasser kan plaatsen, hangt simpelweg af van je vaatwasser zelf. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen, maar ook aan het soort wasprogramma. Het zou zo maar kunnen zijn dat de vaatwasser niet sterk genoeg is alles van een pan te kunnen reinigen. Overigens is het sowieso niet verstandig om onder andere bakpannen überhaupt in welke vaatwasser dan ook te stoppen. Dit komt omdat het de anti-aanbaklaag van een pan aantast. Dus, als je de mogelijkheid hebt, was de pannen gewoon eventjes met de hand af. Zoveel werk zal dat niet zijn.

Heeft een mini vaatwasser dezelfde wasprogramma’s als een standaard vaatwasser?

Over wasprogramma’s gesproken: deze variëren hoogstwaarschijnlijk van de programma’s uit je standaard vaatwasser. De programma’s zullen wel vergelijkbaar zijn, maar veel vaker is de keuze minder groot dan je wellicht gewend bent. In enkele specifieke gevallen zal je nog steeds van je normale, intensief, eco, glas, snel en een voorwasprogramma kunnen genieten.

Is het nodig om vooraf af te spoelen voordat ik de vaat in een mini vaatwasser plaats?

Dat ligt er natuurlijk aan hoe vies de vaat is. Natuurlijk is het handig om etensresten van de vaat te verwijderen, omdat zo de vaatwasser het beste zijn werk kan doen. Bovendien hoef je dan niet altijd het meest intensieve programma te gebruiken, wat over het algemeen meer energie kost.

Meer van Besparen