//

Beste Mini Wasmachine (Beoordeeld in 2023)

Best beoordeelde Mini Wasmachine – onze nummer 1 van 2023

Voor het gemak van een wasmachine, maar dan in een kleine studio of op de camping, schaf je de Labirent® XPB40-1288LR aan. De centrifuge is krachtig, de volledige capaciteit is aan de grote kant en de garantie van 12 maanden geeft je zekerheid. Het formaat is klein en dat maakt deze mini wasmachine onze nummer 1.

Introductie

Op zoek naar de beste mini wasmachine? Lees dan niet verder. In dit artikel vind je informatie over de beste mini wasmachines. Ze zijn perfect voor kleine ruimtes als studio’s, campers/ caravans of studentenkamers. Ondanks het kleine formaat en de irreguliere aansluiting, bieden ze nog steeds uitstekende prestaties en functionaliteiten.

Het compacte formaat van deze mini wasmachines maakt ze overigens draagbaar en gemakkelijk om op te bergen. Een bezoekje aan de camping wordt een stuk aangenamer en de bezoekjes aan de wasserette kan je tegenwoordig overslaan. Het fijne aan een mini wasmachine is dat je er eigenlijk geen speciale wasmachine aansluiting voor nodig hebt. Het maakt het apparaat nóg veel meer verplaatsbaar en makkelijk in gebruik. Reken niet op een 90 graden Celsius wasje, maar eerder op een ‘ik heb zelf water toegevoegd van ongeveer 40 graden Celsius’. Afhankelijk van de aanvoer gooi je direct het wasmiddel en het water bij de was, of wordt het toegevoerd via een aanvoerslang.

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goede Mini Wasmachine

Met alle informatie die op je afkomt is het fijn een overzicht te hebben van alle punten waar je op zou moeten letten. Lees:

 1. Wascapaciteit
  Mini is dan wel mini, maar als je er een shirt en een paar sokken in kwijt kan, kan je weleens gaan twijfelen aan de wascapaciteit. De wascapaciteit zegt iets over het aantal kilo was dat je in de wasmachine kwijt kan. Overigens hangt dit niet samen met de capaciteit van de centrifuge, die altijd aanzienlijk kleiner is.
 2. Energieverbruik
  Dat een mini wasmachine klein zou zijn, betekent niet per definitie dat het energieverbruik ook erg klein is. Als je bijvoorbeeld niet veel te besteden hebt of graag bijdraagt aan een groene wereld, is het handig dit te checken. Iets met energielabel A+ is redelijk oké, maar eentje met energielabel C wil je eigenlijk laten liggen.
 3. Geluid en trilling
  Het zou natuurlijk ontzettend vervelend zijn als je net nog niet je caravan wordt uitgetrild, wanneer je de wasmachine aan hebt. Al duurt het vaak niet langer dan een kwartier, prettig is het niet. Wasmachines zonder koolborstel zijn doorgaans stiller en met minder trilling dan eentje met.
 4. Afmetingen
  Meet de beschikbare ruimte waar je de mini wasmachine wilt plaatsen. Zorg ervoor dat de afmetingen van de machine passen in de beoogde ruimte. Wel zo logisch, als je op zoek bent naar een mini variant van iets.
 5. Gewicht
  Wil je het apparaat meenemen op vakantie of moet je hem vaak verplaatsen, dan is het wel zo fijn dat hij niet te zwaar is. Het gewicht vind je doorgaans in de specificaties van het apparaat.

5 Beste Producten

#1 Labirent® XPB40-1288LR – Mini/Kleine Wasmachine met Dubbele Trommel

Prijs: €149,-

+ zowel een centrifuge als een wascompartiment
+ 1300 rpm centrifuge
– afvoerslang is aan de korte kant

Hoewel de volledige capaciteit van de mini wasmachine neerkomt op een ferme 5,8 kg, betekent dat niet dat je zo veel kan wassen. Deze kleine wasmachine heeft namelijk een dubbele trommel. In het linker compartiment vindt je het wasgedeelte, met een capaciteit van 3,8 kg. Logischerwijs heeft de centrifuge, dat zich aan de rechterkant van de trommel bevindt, een capaciteit van 2 kg. Onder andere vanwege deze dubbele werking verdient de Labirent® XPB40-1288LR – Mini/Kleine Wasmachine met Dubbele Trommel, maar dat is nog lang niet alles.

Stel je voor, je staat op de camping en een aantal van je kinderen vond het een fantastisch idee om op ‘avontuur’ te gaan. Dat avontuur bevatte naast een hoop plezier ook een hele boel modder. Geen probleem natuurlijk, maar wél een probleem voor je wasschema. Gelukkig bedacht je je snel genoeg dat je sinds dit jaar een mini wasmachine mee hebt genomen. Binnen twintig minuten, zijn de kleren weer zo schoon als je ze graag ziet. Twintig minuten maar? Ja zeker, het wasprogramma schakelt na een kwartier automatisch uit en het centrifugeren, met 1300 rpm, neemt zo’n 5 minuten in beslag. Dat allemaal in een wasmachine met de afmetingen 57 x 31 x 66 cm. De bijgeleverde afvoerslang zorgt ervoor dat het water veilig kan worden afgevoerd. De slang zelf is niet heel kort, houd daar rekening mee. Dat neemt overigens niet weg dat er af en toe wat druppels de machine zullen verlaten. Hoewel dit er wat shockerend uitziet, zou het volgens de verkoper geen probleem moeten zijn.

De wasmachine is niet heel goedkoop, dat moeten we je meegeven. Toch is het de beste keuze die je als mini wasmachine kan kiezen. Het biedt voordelen van een grote/ normale wasmachine en de werking is erg goed. Bovendien zit er op de wasmachine zo’n 12 maanden garantie en is de klantenservice er om je te helpen. De gebruiksaanwijzing is namelijk niet de meest duidelijke, dus om antwoord te vinden op je vragen, zijn zij er.

#2 Salora WMR5350

Prijs: €129,-

+ koolborstelloze motor
+ klein in formaat
– kan niet alle was tegelijkertijd centrifugeren

Met een energielabel van A+, hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt, is de mini wasmachine van Salora niet de meest zuinige in zijn segment. Echter is het een meer dan goede oplossing wanneer je geen ruimte hebt voor een gewone wasmachine. De mini wasmachine heeft een capaciteit van 4,6 kg, wat neerkomt op een wasje voor één persoon. Al hangt het er dan nog steeds vanaf hoe veel jij was jij daaraan toerekent. Dankzij de trommel weet je zeker dat je wasgoed wordt beschermd. Je kledingstukken worden niet alleen schoon, maar dus ook beschermd tegen slijtage.

Het nadeel van een wasmachine is vaak dat deze erg trilt. Stel je voor dat je hele caravan nog net niet heen en weer gaat of dat je het gevoel hebt dat je uit je studio wordt getrild. Zie daar de Salora WMR5350. Deze is uitgerust met een koolborstelloze motor, wat ervoor zorgt dat de wasmachine minder hard trilt én minder geluid maakt. Helaas is het wel zo dat deze mooie mini wasmachine niet in staat is je hele was tegelijkertijd te centrifugeren. Om te kunnen centrifugeren, zal je namelijk eerst minimaal de helft van de was eruit moeten halen. Nadat het programma is afgelopen en je was handdoekdroog is, kan je verder met de andere bubs was. Het is ook serieus zaak dat je niet het mandje te vol doet, omdat het centrifugeren dan nutteloos zal zijn.

De afmetingen van het hele gevaarte komen neer op 63,5 x 38 x 42 cm (h x b x d), een mooi en klein formaat dus. Het zal niet moeilijk zijn om deze naar een campingplaats op een autoloze camping te dragen, dan wel een aantal trappen in je liftloze appartementencomplex te tillen. Zonder inhoud weegt de mini wasmachine namelijk niet meer dan 7,5 kg. Je kan dat vergelijken met een zware boodschappen tas, die door de doos. Ben je slecht ter been? Dan kan je altijd kiezen voor een speciale bezorgoptie, waarbij het witgoed voor je wordt geplaatst én geïnstalleerd.

#3 Camry CR 8052 Mini Wasmachine

Prijs: €104,61

+ goede prijs/ kwaliteitverhouding
+ aparte timer voor wasmachine en centrifuge
– zelf warm water toevoegen

Voor écht kleine wasjes en een mini formaat (57 x 35 x 54 cm) schaf je deze mini wasmachine van het merk Camry aan. De wastrommel van het apparaat heeft een capaciteit van 3 kg, die van de centrifuge komt neer op ongeveer 1 kg. Je zal dus niet al je was die je net gewassen hebt, gelijk kunnen centrifugeren. Eerlijk gezegd is dat ook bijna nooit het geval, dus daarover hoef je je geen zorgen te maken. Verder hebben zowel de centrifuge als de wasmachine een aparte timer. De mini wasmachine weegt overigens wel zo’n 10 kg en dat maakt ‘m zeker niet de meest lichte in de lijst. Ga je op vakantie, bedenk je dan of zowel het formaat als het gewicht in de auto/ caravan kan. Tien kilo is op zichzelf niet heel veel, maar wel als je auto al zwaar beladen is.

Het fijne aan deze wasmachine is sowieso de afvoerslang. De afvoer gaat namelijk niet via een pomp, maar via de zwaartekracht. Dit maakt de miniwasmachine, indien je toegang hebt tot elektriciteit, geschikt om overal mee naar toe te nemen. Ook is het handig dat je warm water tot je beschikking hebt, omdat je dat zelf moet toevoegen. Het water mag, for your information, niet warmer zijn dan 50 graden Celsius. Je poets- en vaatdoeken zal je dus echt thuis weer op 90 graden Celsius moeten wassen.

Je mag zeker tevreden zijn over de kwaliteit van de Camry CR 8052 Mini Wasmachine. Het is absoluut niet de duurste in zijn segment, maar biedt wel voordelen als twee aparte compartimenten voor wassen en centrifugeren. Het werkt perfect voor mensen van verschillende achtergronden. Zo zou het al uitkomen voor jonge ouders, die eigenlijk wel dagelijks wasjes voor hun kleine willen doen. Om nou elke keer de normale wasmachine aan te zetten is wellicht wat zonde. Een andere doelgroep zouden mensen kunnen zijn die normaal gesproken naar een wasserette gaan. Deze mini wasmachine is een redelijk goedkope oplossing voor wassen.

#4 Adler AD8051 wasmachine

Prijs: €79,85

+ budget proof
+ licht in gewicht, makkelijk te vervoeren
– kwaliteit van motor ondermaats

Niet alleen goedkoop, maar ook nog eens een echt lichtgewicht. Met slechts een gewicht van 6 kg, kan je gaan en staan waar je wilt met het apparaat. Betekent dat dan ook dat je er nauwelijks was in kwijt kan? Nou nee, niet echt. Een was tot wel 3 kg zal je in deze mini wasmachine kwijt kunnen. De wasmachine is overigens ook makkelijk te verplaatsen, omdat je de afvoerslang kan vastklikken en je daarmee dus voorkomt dat je de machine op de slang zet. Dat deze snel kapot gaat, ligt in dat geval toch meer aan jezelf dan aan het design van de Adler AD8051 wasmachine.

Nadat je een wasje hebt gedraaid, zet je een timer aan tot vijf minuten voor het centrifugeren. Het mandje waarin je de was centrifugeert zit in het wascompartiment. Je zal er ongeveer een kilogram aan was in kwijt kunnen. Tijdens het wassen zal je trouwens merken dat de wasmachine niet heel veel energie verbruikt. Althans, dat is wat de makers dan deze mini wasmachine zeggen. Iets dat wel echt duidelijk staat vermeld is de bescherming tegen oververhitting en kortsluiting. Dat geeft een veilig gevoel, al helemaal als deze op een redelijk kritiek punt staat. Je caravan of ander soort vakantiewoning, houd je veilig. Het is dan ook natuurlijk niet de bedoeling dat je hierom de wasmachine onbeheerd achterlaat. Dat kan natuurlijk ook niet, gezien je zelf het water moet toevoegen. Bovendien ben je maximaal een kwartier bezig met het wassen.

Helaas betekent in dit geval de goedkope prijs in sommige gevallen dat de kwaliteit van het apparaat niet is om lyrisch over te zijn. Mensen klagen over de kracht van de motor. Het centrifugeren is niet wat je zou verwachten van een centrifuge, om het maar even netjes te zeggen. Daarentegen zijn er talloze mensen wél tevreden met de prijs-kwaliteitverhouding en kan het best zo zijn dat het in die gevallen ging om een paar ‘rotte appels.

#5 Mestic MW-120 Wasmachine/Centrifuge Combinatie

Prijs: €149,-

+ koorborstelloze wasmachine
+ wasresultaat klasse C (niet slecht, maar ook niet fantastisch goed)
– kan er maar weinig was in kwijt

Het is vallen en opstaan wanneer je een mini wasmachine als deze in gebruik neemt. Tenminste, wanneer je elke andere mini wasmachine in gebruik neemt zal dit hetzelfde zijn. Dat komt omdat het een beetje passen en meten is met de hoeveelheid was dat je erin kwijt kan. In dit geval komt het neer op 3,5 kg droge was bij het wassen en 1,5 natte was bij het centrifugeren. De snelle rekenaars onder ons beseffen zich al gauw dat natte was zwaarder is dan droge was en dus dat je vaker dan drie keer zal moeten centrifugeren, wil je dat voor alle was laten gelden. Je zal moeten beginnen aan een trial and error, voordat je er handigheid in vindt.

De machine werkt koolborstelloos. Als je de andere mini wasmachines uit deze lijst goed hebt doorgenomen, weet je wat dat betekent. De mini wasmachine maakt een stuk minder geluid en zal ook minder trillen. Dat de machine koolborstelloos is, betekent dat de de anker in de machine is voorzien van een permanente magneet. Het zou er onder andere nog meer voor moeten zorgen dat de Mestic MW-120 Wasmachine/ Centrifuge Combinatie redelijk energiezuinig is.

Het wasresultaat van de machine komt neer op een klasse C. Deze wordt aan de hand van Europese richtlijnen opgesteld. Een klasse C komt neer op een redelijk wasresultaat. Klasse A is het beste wat je kan krijgen. Het type wasprogramma is een koude was en de duur van het programma zal niet langer duren dan 20 minuten. Een veilig gevoel wordt gecreëerd door een overloopbeveiliging. Mocht de wasmachine te vol zitten, dan zal deze automatisch uitschakelen. Dit klinkt natuurlijk allemaal geweldig, maar dat betekent niet dat dit de meest geweldige mini wasmachine is. Volgens veel recensenten moet je er niet meer van verwachten dan er staat beschreven. Lees: weinig was, veel handwerk, geen grote centrifuge. Stel voorafgaand aan je aankoop een aantal eisen op en aan de hand daarvan kan je een beslissing maken over welke mini wasmachine je graag zou willen hebben.

Conclusie

We kunnen zeker concluderen dat er in de beste vijf een aantal parels van mini wasmachines te vinden zijn. Je zal aan de hand van de kooptips en wellicht de veelgestelde vragen een juiste keuze kunnen maken in het aanschaffen een mini wasmachine. Wanneer deze dan bij je is geleverd, zal je versteld staan van het gemak. In slechts een half uurtje tijd heb je de was gedraaid en gecentrifugeerd. Het enige dat je nog hoeft te doen is de was ophangen en wachten tot het droog is. Dus, als je op vakantie bent en merkt dat je partner geen schone onderbroeken meer heeft, kan jij met trots vertellen dat het geen probleem is (of je laat ‘m gewoon zelf de was doen).

Veelgestelde vragen

Hoe groot is een mini wasmachine in vergelijking met een standaard wasmachine?

Een mini wasmachine is aanzienlijk kleiner dan een standaard wasmachine. Je zal deze in sommige gevallen zelfs in kastjes kunnen opbergen. Afhankelijk van het model en merk zullen de afmetingen variëren. Bedenk dat het juist goed werkt voor zoiets als een studio, een caravan of studentenkamer.
Overigens zal je door het kleine formaat ook moeten inleveren op veel functies. Een mini wasmachine kan niet heet wassen en je moet veel meer handwerk verrichten, wil je een schone was als resultaat.

Wat doet de centrifuge in een mini wasmachine?

De centrifuge in een mini wasmachine wordt gebruikt om het gewassen kledingstuk te drogen. Het is een aparte functie die centrifugaalkracht gebruikt om het overtollige water uit de kleding te verwijderen. Het droogproces wordt versneld en de kleding is sneller klaar om te worden gedragen of opgehangen. Wees je ervan bewust dat je eigenlijk nooit een volledige was tegelijkertijd kan centrifugeren. Hierin zit dan ook de meeste tijd bij het gebruik van een mini wasmachine.

Hoe lang duurt een wascyclus in een mini wasmachine?

In principe kan je dit zelf instellen, maar er zit wel een maximum op van zo’n 15 minuten. Als je te maken hebt met smerige was, gebruik je dit aantal minuten. Een redelijk schone was zal je kunnen wassen in tien minuten. Het centrifugeren heeft een maximum van vijf minuten aaneengesloten centrifugeren. Raadpleeg de handleiding van het apparaat om hier zeker over te zijn.

Meer van Besparen