Budgetvriendelijk tuinieren: hoe pak je dit aan?

Wil je een mooie tuin creëren en onderhouden, maar tegelijkertijd ook op je geld letten? Dit kan! Er zijn tal van budgetvriendelijke manieren om onder je pergola van een prachtige tuin te genieten zonder bakken met geld uit te geven. In dit artikel zullen we je vertellen hoe! Lees snel verder.

Start met een plan

Geld besparen gaat enkel goed wanneer je start met een ijzersterk plan. Voordat je een tuincentrum bezoekt is het belangrijk om te overwegen wat je precies wilt bereiken met je tuin. Welke planten en bloemen geven de meeste voldoening en kosten niet al te veel? Maak een boodschappenlijstje en houd je eraan. Op deze manier voorkom je onnodige uitgaven.

Koop zaadjes

Een goede tip is om zaadjes te kopen in plaats van volwassen planten. Zaadjes zijn namelijk een stuk goedkoper en gaan langer mee. Ja, het kan langer duren voordat je plant volledig volgroeid is, maar het is wel een slimme manier om op je kosten te besparen. Kies voor zaden van planten, bloemen, groenten en kruiden die goed passen bij het Nederlandse klimaat om hier zo lang mogelijk van te genieten. 

Ruilen en delen

Tuinieren is een erg sociale hobby. Je zult al snel andere tuiniers leren kennen, wellicht een familielid of één van je buren. Praat over je hobby en stel voor om planten en zaden te ruilen. Ook kun je vragen of je tuingereedschap van je buren mag lenen. Zo hoef je hier zelf geen geld aan uit te geven, maar ben je toch bezig met het versterken van je banden met je buurtbewoners of familieleden. 

Composthopen 

Composteren is niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je hoeft namelijk geen dure meststoffen meer aan te schaffen. Door je keukenafval te composteren in de tuin, stel je je eigen rijke, organische composthoop samen die de tuin gezond houdt en voorziet van de juiste voedingsstoffen. 

Waterbeheer

Bespaar op je waterrekening door hier zo slim mogelijk mee om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een waterbesparende fontein of een druppelirrigatiesysteem. Ook kun je ervoor kiezen om regenwater op te vangen in een ton om gratis gebruik te maken van het water dat de natuur je biedt. 

Op je geld letten en genieten van je prachtige buitenruimte kunnen gemakkelijk hand in hand gaan. Het stelt je zelfs in staat om creatiever na te denken. Dus, maak een duidelijk plan, spreek je buren aan, koop zaadjes, gooi keukenafval niet langer weg en bespaar op je waterrekening!

Meer van Huis & Tuin