Wanneer checkte jij voor het laatst of je autoverzekering niet te duur is?

Hoewel de hoogtes van de premies voor autoverzekeringen door de jaren heen fluctueren, kunnen we gerust stellen dat we er de laatste tijd bepaald niet gunstig vanaf zijn gekomen. In het voorjaar van 2023 lag de gemiddelde premie zelfs bijna een vijfde hoger dan een jaar eerder. Aanbieders van verzekeringen reageren namelijk altijd op de situatie in de achterliggende periode. Er was sprake van meer aanrijdingen in 2022 en daar moet autorijdend Nederland dan in het jaar erop massaal voor boeten. Maar wanneer heb jij voor het laatst gecheckt of je dezelfde verzekering bij een andere aanbieder goedkoper kunt krijgen?

Autoverzekering altijd verplicht

Er zijn van die kosten waar je simpelweg niet onderuit komt. Een autoverzekering is daar een goed voorbeeld van, want je bent verplicht om verzekerd te zijn. Welk type verzekering je kiest, bepaal je natuurlijk zelf. Maar ook als je koos voor de laagst mogelijke dekking, namelijk die van een WA-verzekering, moest je dit jaar waarschijnlijk dieper in de buidel tasten dan in het jaar ervoor. Mogelijk kon je het nog enigszins compenseren als je er een schadevrij jaar bij kreeg, maar dan nog is de kans groot dat je onder de streep duurder uit was. Maar ook op een verplichte verzekering kun je soms geld besparen. Het is namelijk heel goed mogelijk dat een andere verzekeraar een premie aanbiedt die voor jou gunstiger uitvalt.

Dezelfde dekking

Een wijd verspreid misverstand is dat een goedkope autoverzekering minder goed zou zijn. Het tegendeel is waar, maar het is wel belangrijk dat je goed let op de polisvoorwaarden. Je wilt immers geen appels met peren vergelijken. Bekijk eerst de polis van je huidige autoverzekering en noteer welke zaken wel gedekt zijn en welke niet. Zoek vervolgens bij een andere aanbieder naar precies zo’n verzekering en vergelijk dan de premies met elkaar. Is die andere aanbieder voordeliger? Dan is het over het algemeen een overweging waard om de overstap te maken.

Andere dekking

Soms kan het echter ook lonen om juist een andere dekking te nemen. In de loop der jaren verandert de situatie met betrekking tot jouw auto. Vaak kiezen mensen met een relatief nieuwe auto voor een allriskverzekering, omdat dan alle schade verzekerd is. Maar bij oudere auto’s is het vaak de moeite niet meer waard. Uiteindelijk bepaal jij zelf welke polis bij je past.

Meer van Besparen