Leuke winkels in Haarlem – De beste winkelstraatjes

Haarlem. Zo’n stad waarvan iedereen wel weet dat het bestaat, maar niet per sé heengaat. Het wordt dan toch wel snel weer Amsterdam of Rotterdam. Want wat dat betreft is Haarlem net niks. Je zit er nét niet aan het strand en zo groot is het eigenlijk ook weer niet.

Wij zijn in ieder geval het tegenovergestelde, want wij vinden Haarlem wel fantastisch. Inderdaad, je zit niet aan het strand, maar je bent wel met een kwartiertje ’treinen’ in Zandvoort. Bovendien word je veel minder snel bedolven onder de hordes aan toeristen die Amsterdam langzamerhand lijken over te nemen. Met andere woorden: Haarleem is de perfecte uitvalsbasis voor een dagje uit. Lekker eten in de vele restaurants, winkelen in de eindeloze leuke straatjes en misschien wel een nachtje weg. Maak het zo druk als je zelf wil. Lees in deze blog in ieder geval over de leukste winkelstraatjes in Haarlem!

Gouden Straatjes

Eigenlijk is er maar één passend antwoord op de vraag wat de leukste winkelstraatjes in Haarlem zijn. Dat zijn namelijk, *tromgeroffel*, de zeven Gouden Straatjes.

De winkelstraten begeven zich in het hartje centrum van Haarlem. In elke winkel vindt je er bijzondere winkels en leuke doorkijkjes. We geven je een overzicht van ieder straatje, mét een (willekeurig uitgekozen) beschrijving van een van de winkels. Zo krijg je meteen een idee van waar je bijvoorbeeld heen wilt.

#1 Zijlstraat

Zijn we een Monopoly bordspel binnengelopen? Nou, nee, niet echt. Echter klopt het wel dat de Zijlstraat inderdaad op het bord staat, net als de Kalverstraat van Amsterdam en de Vreeburg in Utrecht. Anyway, de Zijlstraat is een van de grotere straten, waar veel winkels in te vinden zijn.

Je vindt er onder andere JOE & THE JUICE. Dit is een ontzettend bekende plek waar veel influencers hun dagelijkse broodje tonijn en groene sapje kopen. Heel goedkoop is het niet, maar je bent gegarandeerd van veel ‘hippe’ etenswaren en zal vast iets vinden dat aan je wensen voldoet.

#2 Schagchelstraat

Nee, we hebben geen spelfout gemaakt. Schagchelstraat wordt écht met een ‘g’ en ‘ch’ geschreven. (Zal wel iets van vroeger zijn, ofzo). Maar goed, deze straat staat bekend om zijn ambachtelijke karakter. Je vindt er bijvoorbeeld veel unieke zaken, waaronder zelfs een violenmaker. Zo zie je maar weer dat het ambacht ook in deze wereld nog niet is verdwenen.

Waar we overigens ook erg geïntrigeerd door werden, is de Goud- en Zilversmederij H. Soesbergen, die zich in deze straat bevindt. Je kan er terecht voor deskundig advies en wordt er geholpen alsof je de koning bent. Althans, niet echt, maar het personeel staat je zeker vriendelijk te woord. Mocht je dus opzoek zijn naar een mooi sierraad, dan kan je hier wellicht terecht.

#3 Warmoesstraat

Als er een van deze straten als ‘leukste/ mooiste straat’ zou moeten worden aangeduid, dan is het zeker weten de Warmoesstraat. Veel groen, klinkers en bakstenen maken dat het er allemaal wat cute en pittoresk uitziet. Wij zouden er wel willen wonen, als de goden van de huizenmarkt het ons zouden gunnen.

Loop je dan toch door de straat heen, zoek dan even De Huismus op. Deze winkel geeft je exact het gevoel wat je alleen al krijgt bij het aanhoren van ‘De Huismus’. Alles ziet er lekker knus uit en wordt in niet hele grote getale verkocht. In plaats van dat je een heel IKEA-huis hebt (niks mis mee, hoor), kan je het allemaal wat unieker maken. Stap gewoon even binnen en laat je verwonderen door alles wat er te zien valt.

#4 Gierstraat

In het verlengde van de Koningstraat vindt je de Gierstraat. We kunnen je alvast vertellen dat de straat gevuld is met winkels, waar je een middag heerlijk kan shoppen. Alle Gouden Straatjes liggen in principe op loopafstand, dus dat maakt het perfect om heen en weer te gaan.

Een pareltje dat je absoluut niet mag overslaan is Kinderboekwinkel Kiekeboek. Je zal er ongetwijfeld slagen dankzij het ruime assortiment. Wist je dat lezen ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Zelfs als ze nog niet zelf kunnen lezen, is voorlezen en laten ‘meelezen’ cruciaal voos sommige vlakken binnen de ontwikkeling. Laat je dus zeker verleiden om naar binnen te gaan.

#5 Koningstraat

We hadden het net over de koning in de Schagchelstraat, maar misschien is de koning in de Koningstraat wel een veel betere. Het is een straat midden in centrum, waar je vanaf de Grote Markt zo oploopt. JE vindt er veel winkels, waar een grote verscheidenheid in aan te brengen is. Speelgoed, fietsen, meubels, eten, drinken, kunst, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Van één winkel vinden we nu dat deze eruit springt. We hebben het over Liquid Gold Speciaalslijterij. Het is altijd erg fascinerend om te zien dat er drank wordt verkocht met een verhaal. Je ‘ik ben 16 en drink Hugo-wijn’ tijden zijn wel voorbij. In plaats daarvan is het tijd voor een heerlijke bubbel, sterke drank of een wijntje. Laat je adviseren en wij zouden zeggen: proost!

#6 Kleine Houtstraat

Iemand heeft ooit straatnamen moeten verzinnen. Sterker nog, er komen jaarlijks nog meer straten bij. Hoe dan ook klinkt ‘Kleine Houtstraat’ alsof het een glimlach op de gezichten van mensen moet toveren. Klein wordt doorgaans gerefereerd aan schattig en wij vinden het wel wat.

In de Kleine Houtstraat vind je niet heel veel winkels, maar wel een… Bed & Breakfast. Met B&B Vol Liefde nog op je netvlies, is het tijd om je zelf maar even onder te dompelen in de luxe. Studio-Koning Bed & Breakfast laat zien wat gastvrijheid is. De recensies zijn uitmuntend en als we de foto’s moeten geloven, ziet het er geweldig uit. (Ja, eerlijk is eerlijk, deze B&B staat nog op ons what to do-lijstje voor in Haarlem.)

#7 Anegang

Last but certainly not least, de Anegang. Deze straat verbindt veel van de andere Gouden Straatjes met elkaar en bestaat voor een groot deel uit winkeltjes. Je kan het wel een beetje zien als de straat ‘waar alles’ samenkomt. Je vindt er veel, kan er zelfs ineen hotelletje overnachten en is het vrij toegankelijk. D

Waar dames ontzettend veel kleding weten te vinden, is dat voor mannen soms wat lastiger. Gelukkig is hier in deze straat een winkel die tegenwoordig onder de mannen onder ons heel erg populair is. We hebben het over niets anders dan de Carhartt WIP Store Haarlem. Stap gerust eens naar binnen en laat je inspireren door de simpele, maar kwalitatief goede kleding die de winkel te bieden heeft.

Plan vandaag nog je bezoekje aan Haarlem!

Poeh, het klinkt bijna alsof we betaald krijgen voor dit artikel. Was het maar zo’n feest 😉 Maar we menen het wel serieus. Boek een leuk hotelletje en blijf eens een dag of 3 in deze mooie stad. Ben je de winkels zat, vlucht dan naar het strand. Of, kan je er geen genoeg van krijgen, ga dan even naar Amsterdam. Haarlem is de perfecte uitvalsbasis voor jouw komende weekend weg.

Meer van Handig & Tips