De grootste kringloopwinkel in Nederland

In Nederland zijn er veel verschillende kringloopwinkels. De afgelopen tijd is het ook voor meer mensen ‘normaler’ geworden om er heen te gaan en iets te kopen. De grootste kringloopwinkel van Nederland zit in Den Haag: kringloopwinkel RataPlan. De winkel is onderdeel van de keten die RataPlan heet, dus zal je wellicht wat bekend in de oren klinken. In totaal beheren zij 32 kringloopwinkels in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Gelderland. De winkel in Den Haag heeft een oppervlakte van meer dan 5000 vierkante meter.

In dit artikel lees je over de winkel in Den Haag, het algemeen aanbod van kringlopen en waarom je naar de kringloop zou kunnen gaan.

Rataplan Den Haag

Een dagje naar de kringloop kan je combineren met een dagje naar Den Haag. De grootste kringloopwinkel van Nederland bevindt zich namelijk in deze stad. De kringloop is niet alleen bereikbaar voor autobezitters of bewoners dichtbij, maar is ook makkelijk te bereiken per openbaar vervoer.

RataPlan is een organisatie dat zich niet kenmerkt als bedrijf met slechts oog op winst. Hij biedt verschillende services aan, zoals:

  • Recyclefabriek: Alle kleding die niet in de winkels verschijnt, worden naar deze fabriek gebracht. De kleding wordt zorgvuldig gesorteerd, waarna het textiel richting recyclen gaat.
  • Fietsenstallingen: Door het het land beheert de organisatie ook nog eens 49 fietsenstallingen, in samenwerking met de NS. Je fiets staat hier veilig, sinds de fietsenstallingen allemaal bewaakt zijn.
  • Fietsenreparatie: Bij sommige kringlopen is er ook een fietsenmaker aanwezig. Hier kan je voor een klein tarief je fiets laten repareren. RataPlan bemoedigt het leven van een milieubewust bestaan en welk vervoersmiddel is nauw milieuvriendelijker dan de fiets?
  • Online winkel: Ook RataPlan beweegt met de huidige tijd mee. Online is door verschillende kringlopen een aanbod te vinden. Zo kan je ook vanaf je tweedehandse bank je nieuwe producten scoren!

Aanbod

Een kringloopwinkel is een winkel die tweedehands spullen verkoopt. Dit omvat een breed scala aan artikelen, waaronder meubels, kleding, speelgoed, boeken, elektronica en huishoudelijke artikelen. Het aanbod varieert van winkel tot winkel, maar in de meeste gevallen is er voor elk budget iets te vinden. Bovendien zijn de prijzen in kringloopwinkels aanzienlijk lager dan in reguliere winkels, wat betekent dat mensen met een beperkt budget ook kunnen profiteren van deze winkels.

Wel is het zo dat de winkels je niet kunnen garanderen van bijvoorbeeld een specifiek kledingstuk in jouw maat. Met name het mannelijke kledingaanbod in winkels is over het algemeen wat lager, dan het aanbod voor de vrouwen. Dat hoeft je natuurlijk niet tegen te houden om toch door alle kleding heen te gaan.

Houdt er wel rekening mee dat soms een product beschadigt kan zijn. Natuurlijk gaan de producten als eerst langs een controle, maar daarmee wordt vaak geen garantie meegegeven. Slijtage plekken in kleding, of afgebroken ‘chips’ van kopjes, kunnen zomaar eens voorbij komen. Je kan ook denken: het geeft charme aan het product dat ik koop. Je geeft iets een tweede leven en hoe leuk is het als iets geschiedenis meedraagt.

Waarom de kringloop?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen naar kringloopwinkels gaan. Hier is een aantal keuzes op een rijtje:

  • Milieu: Het gebruik van tweedehands spullen helpt om afval te verminderen en de levensduur van producten te verlengen. Hierdoor worden minder nieuwe producten geproduceerd, waardoor de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd en de afvalberg afneemt. De ecologische voetafdruk wordt dus kleiner gemaakt en je draagt bij aan een duurzamere samenleving.
  • Economisch: Als je een vriend wil zijn van je portemonnee, ga dan naar de kringloop. De producten zijn gebruikt en dat is terug te zien bij de kassa. Vaak worden producten uit dezelfde soort, zoals broeken, ook voor eenzelfde prijs verkocht. Het kan dus zijn dat je een broek van een luxemerk en goede kwaliteit, in verhouding met nog veel meer korting kan bemachtigen. Met het geld dat je niet uitgeeft, kan je sparen voor wat anders leuk.
  • Pareltjes: Een fervent kringloper weet waar hij moet zoeken. In de kringloop zijn geregeld unieke exemplaren en andere speciale spullen te vinden. Deze kan je verkopen of toevoegen aan je, misschien al bestaande, verzameling.

Een kringloop is er niet alleen maar om in te kunnen kopen, je kan je eigen gekochte spullen ook een tweede leven geven. Wanneer het gaat om grotere spullen, zoals een bank of een tafel, biedt een aantal kringlopenzelfs een ophaalservice aan. Vaak stellen ze hierbij wel een aantal eisen, bijvoorbeeld aan de conditie of de mate waarin het product schoon is.

Verschil met Fairtrade

Er zijn ook winkels die kenmerken hebben van een kringloopwinkel, maar zich niet als kringloopwinkel laten zien. Dat zijn winkels met hoofdzakelijk Fairtrade producten. De producten zijn op een milieubewuste en mensvriendelijke manier geproduceerd. Bedrijven in ontwikkelingslanden kunnen betere leefomstandigheden voor hun arbeiders bieden. De producten zijn te herkennen aan het Fairtrade logo.

De winkels in Nederland met deze producten aanvaarden soms ook tweedehands spullen, vaak kleding, maar met als voorwaarde dat het producten zijn van duurzame ketens zijn. Kleding van productiegiganten als H&M of de Zara, zal je hier niet in terugvinden. De kringlopen houden hier (over het algemeen) geen rekening mee. Stel je hebt wel van dat soort kleding in je kast liggen, dan kan je er toch nog van af bij een kringloop (mits de kwaliteit oké is). Mocht je kleding of ander soort textiel hebben dat ondraagbaar is, dan bevinden zich er op verschillende plekken in het land textielcontainers.

Dus, waar wacht je nog op?

Er is geen enkele reden die je tegen zou moeten houden om een bezoek aan de kringloop te brengen. Mocht het in de smaak vallen, dan zou je een bezoek aan de grootste kringloopwinkel kunnen inplannen. In combinatie met een bezoekje aan het strand in Scheveningen, of de binnenstad van Den Haag, kan je er een leuke dag van maken. Neem vrienden of vriendinnen mee en laat ze de wereld van het ‘kringlopen’ ontdekken.

Mocht Den Haag je iets te ver weg zijn: in Nederland zijn er op het moment meer dan 1000 kringlopen. Een grote kans dat je dichtbij je huidige woonplaats al een kringloop kan bezoeken. Goed voor je portemonnee én het milieu, wat wil je nog meer?

Meer van Besparen