Wat is het vermogen van Wybren van Haga?

De 56-jarige Wybren van Haga heeft zich ooit eens versproken en verteld dat hij multimiljonair is. Wat nu zijn exacte vermogen is, gaat hij niet meer vertellen, want ‘het is veiliger om geen cijfers te noemen.’

Wybren van Haga is in de huidige tijd met name bekend als politicus van de Tweede Kamer. In dit artikel vindt je alles dat interessant is over Van Haga. Hoe is hij gekomen waar hij staat? Is er iets bekend over zijn salaris? En wat weten we wél over zijn vermogen?

Wie is Wybren van Haga?

Zoals gezegd kennen we Wybren van Haga als politicus van de Tweede Kamer, maar hij is veel meer dan dat. Wybren Ridley van Haga werd geboren op 31 januari 1967 in, hoe kan het ook anders dachten wij, Den Haag. Hij groeide echter voor het grootste gedeelte van zijn jeugd op in Kennemerland. Tegenwoordig is zijn woonplaats Haarlem.

Nadat hij op het gymnasium zijn vwo-doploma behaalde, ging hij verder in Delft. Hij studeerde daar elektrotechniek aan de TU. Iets van politiek is ook in zijn opleidingen terug te vinden. Voor zijn tijd in Delft studeerde hij namelijk rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. Hiervan behaalde hij alleen een propedeuse.

Carrière

Voor zijn tijd in de Tweede Kamer, heeft de man ontzettend veel andere banen gehad als engineer en ondernemer. Hier volgt, op chronologische volgorde, zijn werkervaringen, beginnend 1992.

 • Sjopperdepop Vastgoed BV (1992-2017)
  Functie: CEO
 • Shell Oman (1993-2002)
  Functie: drilling engineer, offshore well engineer, well engineer, SAP manager.
 • Take good care (2002-2007)
  Functie: CEO
 • Solar4u BV (2007-2017)
  Functie: CEO
 • DSE Oil & Gas (2008-2009)
  Functie: investeerder
 • Direction Générale des Hydrocarbures Gabon (2008-2009)
  Functie: consultant
 • Vantage Post Rak Dubai (2009 -2017)
  Functie: CEO

Een imposante lijst, vinden wij. Interessant om te zien is dat de langdurige banen veelal stopten in 2017. Dit is te herleiden naar zijn doorbraak in de politiek, dit vond namelijk in hetzelfde jaar plaats. Al hoewel, hij was al eerder actief. Hier gaan we straks op verder.

Privé

Van Haga heeft naast zijn werksuccessen ook succes geboekt op privé gebied. Hij is gelukkig getrouwd en vader van maar liefst vier kinderen. Het gaat hierbij om drie dochters en een zoon.

Politiek

Al in 2010 startte Van Haga zijn politieke carrière, namelijk als gemeenteraadslid van de Gemeente Haarlem. Dit hield stand tot 2017. Onder de hoede van de politieke partij VVD, bemachtigde Van Haga op 31 oktober 2017 een plekje in de Tweede Kamer. Tot 2019 bleef hij trouw aan de partij. Tegenwoordig komt hij, nog steeds in de Tweede Kamer, uit voor de partij Belang van Nederland.

In de tussentijd was hij overigens ook nog een tijd lang lid van Forum voor Democratie. Dit hield echter maar een paar maanden stand, waarna hij in 2021 het Belang van Nederland op de kaart zette.

Omstreden actie

Echter, de meest omstreden gebeurtenis rondom Wybren van Haga vond plaats in september 2020, toen hij werd aangehouden wegens rijden onder invloed. Van Haga was op dat moment dus lid van de Tweede Kamer.

De arrestatie leidde tot veel ophef, vooral omdat Van Haga zichzelf in het verleden had gepresenteerd als een voorstander van strengere regels en handhaving van de verkeersveiligheid. Na zijn arrestatie legde Van Haga tijdelijk zijn Kamerlidmaatschap neer, maar hij keerde later terug in de Tweede Kamer en bleef zich inzetten voor onderwerpen als veiligheid en handhaving. Een beetje tegenstrijdig, vinden wij.

Salaris

Het salaris dat Van Haga verdiend als Tweede kamerlid, is in ieder geval niet mis. Vanaf 2023 komt het neer op slordige €124.000 op jaarbasis, inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Dit inkomen heet ook wel een schadeloosstelling. Tevens moet je ook bedenken dat dit salaris nog eens hoger wordt door verschillende factoren. Denk hierbij aan reiskostenvergoeding en andere financiële voordelen.

Wybren van Haga in zijn politieke functie

Eveneens verdiend Van Haga zijn geld aan verschillende vastgoedinvesteringen die hij in het verleden heeft gemaakt. Maar, deze panden vielen onder Sjopperdepop BV. Sinds de start van zijn politieke carrière is hij hier mee gestopt. Of en hoe hij hier nog inkomen uit verkrijgt, is bij ons onbekend.

Investeren in vastgoed kan namelijk een slimme zet zijn voor wie op zoek is naar een stabiele bron van inkomsten en de mogelijkheid om kapitaal te laten groeien op lange termijn. Het kopen van onroerend goed kan een manier zijn om passief inkomen te genereren. Dit kan door huurinkomsten en het verhogen van de waarde van het eigendom over tijd. Met 150 panden die Van Haga onder Sjopperdepop BV beheerde, kan je wel raden dat dit genoeg kan opleveren.

Vermogen

Zijn precieze vermogen is dus lastig om in te schatten. Naar eigen zeggen ging het om een aantal jaren geleden nog om 30 miljoen euro. Zeker een vermogen om mee in luxe te kunnen leven dus. Maar maakt het hebben van veel vermogen in Nederland gelukkig?

Eén van de belangrijkste voordelen van het hebben van veel vermogen in Nederland is dat het mensen de mogelijkheid geeft om te investeren in ondernemingen, zoals Van Haga ook actief heeft gedaan. Hierdoor kunnen ze hun kapitaal laten groeien en passief inkomen genereren, wat kan leiden tot financiële zekerheid en onafhankelijkheid op de lange termijn.

Maar er is ook sprake van maatschappelijke onrust en politieke discussies over hoe de welvaart beter verdeeld kan worden. Over het algemeen is het hebben van veel vermogen een voorrecht, maar het brengt ook verantwoordelijkheden en uitdagingen met zich mee. Interessant voor Van Haga om te bespreken met anderen.

Conclusie

We kunnen dus niet met zekerheid vaststellen wat het vermogen van Wybren van Haga omvat. Wel weten we dat hij met zijn salaris als Tweede kamerlid zich niet hoeft te buigen over elk gespendeerde dubbeltje. Hij heeft de mogelijkheid zijn gezin te onderhouden, met redelijke luxe.

Meer van Blog