De grootste speelgoedwinkel van Nederland

Of je nu jong of oud bent; het kan altijd interessant blijven om een speelgoedwinkel te bezoeken. Want naast typisch speelgoed voor kinderen, is er ook genoeg te vinden voor volwassenen. Denk aan verschillende gezelschapsspellen of LEGO voor 18+. Nederland biedt genoeg van die plekken, maar waar kan je nou het meeste vinden? In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten over de grootste speelgoedwinkel in Nederland.

Geschiedenis

In 2001 werd de keten ‘ToyChamp’, die de grootste winkels bezitten, opgericht. De keten is onderdeel van een familiebedrijf. Zo werden de eerste stappen van het bedrijf al 12 jaar eerder door Koen Nolmans gezet, waarna later ook broers Wim en Frank zich bij het familiebedrijf aansloten. Het oorspronkelijke bedrijf was in handen van hun vader, en heette Nolmans-Familiewinkels NV.

Het streven waar de huidige CEO, Koen Nolmans, naar toe werkt is:

“Onze missie is kinderen, die in een gedigitaliseerde wereld opgroeien, laten dromen in onze magische winkels. Spelen is een essentieel onderdeel van het leerproces. Met advies en beleving wil ToyChamp daarin faciliteren.”

Inmiddels zijn er in Nederland en België al 33 (!) vestigingen te vinden. De 34e is bovendien al in aantocht: in de zomer van dit jaar wordt in Nederland een 25e vestiging geopend. Dit is één van de grootste vestigingen van het bedrijf. Met 2000m2 aan speelgoed, is er vast wat te vinden voor iedereen.

De winkels

In Nederland zijn er meerdere ‘grootste’ speelgoedwinkels. Ze variëren van oppervlaktes tussen de 1400m2 en 2000m2. De meeste vestigingen bevinden zich in het westen en zuiden van het land. Woon je in de provincie Groningen of Friesland? Dan zal je waarschijnlijk wat verder moeten rijden om een winkel te bezoeken.

Soorten speelgoed

Maar wat koop je eigenlijk in een enorme speelgoedwinkel? Zoals gezegd biedt de grootste speelgoedwinkel van Nederland een breed assortiment. Speelgoed dat je er kunt vinden varieert in:

 • Boeken
 • Schoolspullen, zoals schrijfwaren en tassen
 • Spelletjes, van bekende bordspellen tot kaartspelletjes
 • Verzamelspeegoed
 • Games en andere multimedia
 • Speelgoed voor buiten (sport, water, etc.)
 • Poppen en knuffels
 • Cadeaubonnen
 • Speciaal speelgoed voor het jonge kind: baby’s, peuters en kleuters
 • Muziek
 • Etc.

Waarschijnlijk is het specifieke wat je zoekt, in deze winkels aanwezig. Maak er een leuke dag van je gezin. Misschien valt het nog te combineren met een leuke lunch of gezellig diner op de plek waar de winkel zich bevindt.

Faciliteiten

Naast de verkoop van speelgoed, bieden de winkels nog meer faciliteiten. Die hebben we hier voor jou op een rijtje gezet:

 • Levensgrote shop-in-shops: shop-in-shops betekent letterlijk dat er zich winkels in de winkel bevinden. Merken als LEGO, BabyBorn, PLAYMOBIL en Sylvania Families bieden dit aan.
 • Online shop: natuurlijk is het niet altijd mogelijk om naar een winkel te gaan. Gelukkig bied ToyChamp ook een online service aan, waar je je bestellingen kan plaatsen. Zo kom jij toch nog (op tijd) aan je speelgoed.
 • Mascotte en bekende figuren: vooral voor de jongsten onder ons is dit een erg leuk ding. Heb je altijd al Bumba, K3 of een andere superheld willen ontmoeten? Er worden op geregelde basis meet & greets georganiseerd, waarbij je deze personen kunt ontmoeten.
 • Uitproberen van speelgoed: soms wil je eerst weten hoe iets werkt, voordat je het koopt. Via interactieve demo’s kan je in de winkels verschillend speelgoed uitproberen. Hierdoor weet je wat je in handen hebt.

Met al deze verschillende activiteiten wordt een bezoekje aan een speelgoedwinkel een stuk leuker en interessant voor het hele gezin.

Ook leuk om te weten

Er is nog meer veel over speelgoed te vertellen dan waar je het kunt kopen. Wat weet je bijvoorbeeld over de geschiedenis en aantrekking van speelgoed? Dat gaan we je hier vertellen.

Geschiedenis

Speelgoed is al eeuwenlang een essentieel onderdeel van de kindertijd. Het is fascinerend om te zien hoe speelgoed door de jaren heen is geëvolueerd en hoe het de sociale, maar ook technologische ontwikkelingen van elke periode weerspiegelt.

De geschiedenis van speelgoed gaat duizenden jaren terug. In oudere culturen werd speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, klei en stenen. De eerste poppen en speelgoedauto’s, zoals we die nu ook nog kennen, dateren uit het oude Egypte en Griekenland. In de Middeleeuwen werden speelgoedpaarden, ridders en kastelen populair. Niet geheel onlogisch aangezien dat een deel van de Middeleeuwen kenmerkte.

De 17e eeuw stond meer centraal met bordspellen, zoals schaken en dammen. Twee eeuwen later werden de eerste mechanische speeltjes gemaakt, zoals stoommachines en poppenhuizen (zie je hier de referentie naar de Industriële revolutie?). In de 20e eeuw werden elektronische en digitale speelgoedsoorten, zoals videogames en interactieve robots, de norm.

Aantrekkingskracht

Maar wat maakt speelgoed zo aantrekkelijk voor kinderen? Enerzijds is speelgoed een manier om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling, zonder dat ze dat doorhebben. Zo draagt spelen met speelgoed bij aan de cognitieve, motorische en emotionele ontwikkeling van kinderen. Denk hierbij de ontwikkeling van probleemoplossende vaardigheden, creativiteit en verbeeldingskracht. Anderzijds is het zo dat speelgoed eenvoudigweg vermaak biedt en kinderen helpt om zich te ontspannen. Dat ze er dan ook van genieten, is helemaal mooi meegenomen.

Verder speelt marketing ook een enorm grote rol bij het aantrekkelijk maken van speelgoed. Fabrikanten maken speelgoed met aantrekkelijke kleuren, ontwerpen en geluiden om kinderen te verleiden. Met populaire personages uit films, televisieseries en games in reclames, is het nog veel aantrekkelijker te maken. Het liefst wil je natuurlijk dat jouw speelgoed een rage wordt. In korte tijd kan de omzet dan ontzettend hard groeien. Wanneer je deze rage kan vasthouden, heb je ook voor lagertermijn een garantie tot succes.

Heb jij je bezoek al ingepland?

De grootste speelgoedwinkel van Nederland biedt een indrukwekkende en diverse collectie aan speelgoed aan voor mensen van alle leeftijden. Met een oppervlakte van duizenden vierkante meters en talloze afdelingen, is er voor ieder wat wils. Niet alleen de traditionele speelgoedcategorieën zoals poppen, auto’s en gezelschapsspellen zijn er te koop, ook educatief speelgoed en gadgets zal te tegen het lijf aanlopen.

Meer van Blog