Wat is het salaris van een doktersassistente?

Het is lente in de ogen van van de tandarts… uhh… doktersassistente. Maar wat verdient een doktersassistente nu eigenlijk? En wat zijn de voornaamste taken?

Gemiddeld verdient een doktersassistente ongeveer tussen de €2274 en €3190 bruto per maand, op basis van een 40-urige werkweek. In deze blog gaan wij verder in op dit salaris, maar op op het takenpakket en andere vaardigheden die aan bod komen in dit beroep.

Takenpakket

Voordat we verdergaan, we spreken over het gemak over een assistente, dus alleen over vrouwen die deze functie bekleden. Maar, als man zou je natuurlijk ook dit beroep kunnen doen.

Een doktersassistente is een belangrijk persoon binnen een huisartsenpraktijk. Ze speelt een cruciale rol in het ondersteunen van de huisarts en zorgt voor de efficiënte werking van de praktijk. De taken van een doktersassistente zijn zeer divers en variëren van administratieve taken tot het uitvoeren van medische handelingen. Je draagt dus zeker veel verantwoordelijkheid.

Administratieve taken

Een belangrijk deel van het werk van een doktersassistente bestaat uit administratieve taken. Dit omvat het beantwoorden van de telefoon, het inplannen van afspraken en het beheren van patiëntendossiers. Een doktersassistente is vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten en moet daarom goed in staat zijn om te communiceren en te zorgen voor een vriendelijke en professionele service.

Een doktersassistente moet ook in staat zijn om de administratie van de huisartsenpraktijk bij te houden, zoals het bijhouden van medische dossiers, het verwerken van herhaalrecepten. Al zal er voor dat laatste ook een nauwe samenwerking met de apotheek zijn.

Triage

Een doktersassistente is eveneens verantwoordelijk voor triage. Dit betekent dat ze bepaalt welke patiënten het dringendst medische zorg nodig hebben en welke patiënten kunnen wachten op een afspraak. Een doktersassistente is hiervoor opgeleid en heeft de kennis om de ernst van een situatie in te schatten en de juiste actie te ondernemen.

Medische handelingen

Er is een aantal medische handelingen, die door de doktersassistente wordt uitgevoerd. Deze handelingen omvatten het nemen van bloedmonsters, het meten van bloeddruk en hartslag en het geven van injecties. Daarnaast is de doktersassistente soms ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van urineonderzoek en het toedienen van medicatie. Al komt dit aardig in de buurt van de taken van een verpleegkundige. De scheidslijn is soms wat vaag.

Patiëntenvoorlichting

Een doktersassistente geeft ook patiëntenvoorlichting over diverse gezondheidsproblemen. Ze informeert patiënten over de symptomen van verschillende ziekten en aandoeningen, en adviseert hen over de behandeling en preventie van deze problemen. Ze informeert op een manier dat het begrijpelijk is voor de patiënt. Daarnaast wordt het op zo’n toon verteld, dat het advies ook zal worden opgevolgd door de patiënt. Dit lijkt misschien logisch, maar is toch moeilijker dan gedacht.

Samenwerking met andere zorgverleners

Niet geheel onbelangrijk is de samenwerking met directe collega’s en andere zorgverleners, zoals huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Ze communiceert met hen over de behandeling van patiënten en zorgt voor een goede samenwerking tussen verschillende zorgverleners. Dit zodat patiënten de best mogelijke zorg krijgen. Ze is de directe schakel.

Vaardigheden

Maar naast een opsomming van verschillende taken die op het bordje van een doktersassistente terecht komen, worden er ook bepaalde vaardigheden van een dergelijk persoon verwacht. In de praktijk wordt veelal gezien dat een aantal kenmerken geregeld terugkomt. Mis je een van de volgende vaardigheden, niet getreurd. Het is namelijk niet dat je er meteen op wordt afgerekend. Denk in ieder geval aan:

  • communicatievaardigheden
  • organisatorische vaardigheden
  • medische vaardigheden
  • computervaardigheden (in een tijd waarin technologie erg belangrijk is, mag dit ook van haar worden verwacht)
  • empathisch vermogen
  • stressbestendigheid (dit is een noodgeval, en dan…?)
  • teamwork (je werkt nooit alleen, maar in een team. sociale vaardigheden zijn gewaardeerd)
  • vertrouwelijkheid

Hoe word je een doktersassistente?

Om doktersassistent te worden volg een je op het mbo een opleiding op niveau 4. Bij de meeste scholen zal je twee opties krijgen aangeboden: de leerweg via BBL of BOL.

  • BBL: je bent 4 dagen per week aan het werk en gaat 1 dag naar school. De opleiding duurt gemiddeld drie jaar. Voor echte praktijkleurders is dit een goede weg.
  • BOL: je gaat in verhouding meer naar school en loopt geregeld stage. Deze opleiding duurt ook gemiddeld drie jaar. Je leert hetzelfde, maar bent meer bezig met theorie opdoen in een lokaal dan op de werkvloer.

Nadat je bent opgeleid tot doktersassistente, zijn er nog steeds verschillende keuzes te maken. Ga je namelijk aan de slag in het ziekenhuis, de huisartsenpraktijk, bij de ggz of de huisartsenpost? Mocht je nog verder willen leren, dan is ook dat geen probleem. De meeste doktersassistenten zullen door studeren tot verpleegkundige of zelfs huisarts.

Salaris

Het salaris van een doktersassistente wordt in de meeste gevallen bepaald aan de hand van de cao Huisartsenzorg. Er staat vast ingeschreven dat je instroomt in schaal 4. Afhankelijk van ervaring en kennis, bestaat er kans op loonsverhoging. Dit is wettelijk bepaald.

Een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) biedt werknemers en werkgevers duidelijkheid en zekerheid over arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, werktijden, vakantiedagen en verlofregelingen. Een cao zorgt voor eerlijke arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers binnen een bedrijfstak of onderneming. Het voorkomt dat werknemers onderbetaald worden of dat er grote verschillen ontstaan tussen werknemers met vergelijkbare functies.

Het hebben van een cao vermindert eveneens arbeidsconflicten en draagt bij aan een veiligere en gezondere werkomgeving. De afspraken in de cao versterkt de positie van werknemers en er wordt bijgedragen aan een stabiele en gezonde werkomgeving. Al met al biedt een cao vele voordelen voor zowel werkgevers als werknemers.

Conclusie

Een functie als doktersassistente is dus zeker niet niks. Je hebt veel verantwoordelijkheid en het werk dat je doet is afwisselend. Er is niet een heel groot tekort aan assistenten, maar er is zeker wel kans op een baan. Met een mooi salaris en sterke arbeidsvoorwaarden, hoef jij je geen zorgen te maken. Misschien tijd voor een carrière switch?

Meer van Blog