Bert Degenaar: Vermogen, antiek, en meer feitjes

In dit artikel gaan we het hebben over antiquer, verzamelaar en belegger Bert Degenaar. Hij is inmiddels gekend geworden door het programma: ‘van onschatbare waarde’. En daarom is het toch bijzonder om te zien wat hij eigenlijk letterlijk in huis heeft, en daarbij zijn vermogen te weten. 

Het vermogen van Bert Degenaar 

Al staat het vermogen van Bert Degenaar niet zwart op wit online wordt er toch geschat dat hij rond de 10 miljoen euro aan bezittingen heeft. Omdat hij veel van zijn antiek koopt en vervolgens weer de deur uit doet is het moeilijk te bepalen of dit bedrag accuraat is. Daarom is 10 miljoen een ruime schatting van het vermogen van Bert Degenaar. Hij bezit vastgoed, veel antiek en woont zelf aan de Herengracht 268G in Amsterdam. Wat zeer klassiek en gewild appartement is van enkele miljoenen. 

Een dag mee op pad met Bert Degenaar 

Tijdens het programma: ‘van onschatbare waarde’, willen ze natuurlijk ook het persoon laten zien. Zo lopen ze mee op een doorsnee dag met Bert Degenaar. Hij laat zien hoe zo’n dag eruitziet. Je ziet dat hij wacht op een restaureer die een aantal antieke exemplaren voor hem heeft meegenomen. En zo zie je dat hij niet alleen interesse heeft in meubels, maar dat hij ook komt aanzetten met een tank. Hij heeft deze gekocht op een veiling. En gelijk laat hij zijn autoloods zien. Die bestaat uit een aantal echte klassiekers die je eigenlijk gewoon in huis wil hebben. 

De geschiedenis van Bert Degenaar 

Bert verteld niet erg veel over zichzelf en er is dus ook maar weinig over Bert te vinden. Toch vertelt hij af en toe waar hij vandaan komt en hoe hij zijn vermogen heeft opgebouwd. Zij CV begon in de antiekhandel, hij Jaap Mennink een bekende antiquaar aan de Schoutenstraat. Daar kreeg hij vooral te maken met klokken en meubels, maar ondertussen lag zijn interesse breder en begon hij zelf ook met verzamelen. Zo is Bert met letterlijk niks begonnen en heeft hij dit zelf uitgebouwd tot extreem veel antiek. Dit valt natuurlijk moeilijk in geld te omschrijven, en we gaan dat dan ook niet doen. 

Vastgoed en Bert Degenaar 

Ondanks dat Bert vastgoed in beheer heeft, noemt hij zichzelf geen vastgoedhandelaar. Want hou houdt absoluut niet van het verkopen. Ook dus niet van het verkopen van oude panden met enorm veel geschiedenis. In zijn leven heeft hij ontzettend veel geholpen aan het restaureren van panden in Amsterdam en Utrecht en dit doet hij tot de dag van vandaag. Hij woont zelf in een gerestaureerd appartement aan de Herengracht in Amsterdam. Wel vertelt hij eerlijk dat hij rondkomt van de huurinkomsten iedere maand. Hij verkoopt alleen wanneer dit noodzakelijk is, zelf noemt hij zich: ‘’hebberig’’. 

Boutique Hotel Beijers 

Dit is misschien toch wel het paradepaardje van Bert Degenaar. Hij heeft dit hotel helemaal in ere hersteld in hartje Utrecht. Zo is alles ingericht met antiek en komt het uit de 17de eeuw. Dit is oorspronkelijk een stadspaleis en staat in de schaduw van de domtoren. Bert is natuurlijk ook zelf nauw betrokken geweest bij de inrichting van het hotel en van de kamers. Zo is het volledige pand in ere hersteld en wannen de gasten zich weer even in de 17de eeuw wanneer ze hierbinnen stappen. Voor een nachtje in dit hotel betaal je 135 euro, wat erg goedkoop is voor de pracht en praal die je krijgt. Dat valt ons dus zeker niet tegen.  

Bekendste uitzending: ‘van onschatbare waarde’

De uitzending van 13 februari 2023 was zeker een uitzending die je terug moet kijken. Want Hier gaat Bert Degenaar in gesprek met Carolien over haar ‘’Paard’’. Dit is een stuk voor in de tuin en hij is gemaakt door mevrouw Mackaay die vele kunstwerken maakte toentertijd. Bert Degenaar gaat er vandoor met het paard en betaald € 5.000,- voor het pronkstuk. Later blijkt dat één van de andere antiekspecialisten 20.000 voor het paard had willen neerleggen. Twitter en vele kranten schreven erover en zo werd dit één van de bekendste uitzendingen ooit met Bert de paardenfluisteraar in de hoofdrol. 

Een hekel aan digitalisering 

Bert Degenaar geeft aan dat hij een hekel heeft aan de moderne wereld van nu. Zo gaat hij het liefst nog naar oude antiekbeurzen in plaats van online websites af te speuren. Hij geeft dan ook aan dat handelaren er vaak veel te veel voor vragen waardoor het leuke er een beetje af is voor hem. Maar door zijn vele contacten weet hij nogal eens wat op de kop te tikken. 

Misschien ken je zelfs wel de apps waarmee je sterren kan gaan kijken. Daar moet Bert helemaal niks van weten. Zo heeft hij een eigen planetarium. Dit is een mechanisch bewegend schaalmodel van het zonnestelsel. Een goed werkend planetarium is ontzettend moeilijk om te maken en vooral erg gewild. Want er zijn er niet zo veel die ook exact goed werkend zijn. Maar zijn pronkstuk dat staat in Zuylenburgh heeft hij volledig gerestaureerd en is echt een item dat eruit springt wanneer je één van zijn woonkamers binnenloopt. 

Selfmade man, Bert Degenaar 

Je mag Bert echt een selfmade man noemen. Hij heeft van een passie zijn werk kunnen maken en hier zelfs ontzettend succesvol mee kunnen worden. Zijn optredens op televisie vindt hij leuk, maar dit is vooral door de prachtige items die er voorbijkomen. Maar het meest geniet hij van het handelen en het constante ontdekken van prachtige stukken. Dus of dat nu op televisie is of niet, dat maakt voor hem niet uit. 

Hij kocht van al zijn zelf verdiende geld een pand in Oud-Zuilen, dus Zuylenburg, het pand waar ook het Planetarium in zit. Je kan het bezoeken, echter kan dit alleen op afspraak wat veel liefhebbers toch wel jammer vinden. 

Bert Degenaar in het kort 

Bert is dus onder andere bekend van het programma: ‘van onschatbare waarde’. Maar in de antiekhandel is hij al vele jaren bekend en kan je hem al bijna niet meer wegdenken. Zijn vermogen wordt rond de 10 miljoen geschat, al zou dit ook veel hoger kunnen uitvallen door zijn grote handel in antiek. 

Meer van Internet