Maximale lening stijgt door hoger salaris in 2024

a person stacking coins on top of a table

In 2024 kunnen Nederlanders gemiddeld meer lenen doordat ze een hoger salaris krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite https://www.geld.nl/. Het minimumloon kent relatief de grootste stijging, waardoor de leencapaciteit voor deze mensen het hardst stijgt. “Dit is goed nieuws voor de meeste mensen. Meer geld voor hetzelfde werk maakt dat je ook meer kunt lenen. Zo heb je de kans om je woning te verduurzamen of jezelf die nieuwe auto te gunnen”, zegt Amanda Bulthuis, financieel expert bij Geld.nl.
Uit de cijfers van Geld.nl blijkt dat huishoudens na een loonsverhoging tot wel duizenden euro’s meer kunnen lenen. De vergelijkingssite nam 16 verschillende huishoudenstypes onder de loep om te zien hoeveel zij extra kunnen lenen, volgens de leennormen van de kredietverstrekkers. Afhankelijk van je gezinssituatie kun je tussen de € 2.750 en € 4.430 meer lenen. Vooral voor degenen die net iets boven 1,5 keer modaal uitkomen (€ 3.181 netto) na de loonsverhoging, neemt de leencapaciteit toe. Volgens kredietverstrekkers kunnen zij soms wel meer dan € 4.000 extra lenen, omdat de kosten voor wonen en rijden minder zwaar wegen in de berekening die kredietverstrekkers maken.

Stellen die samenwonen kunnen meer lenen

Stellen met een gezamenlijk inkomen kunnen vaak meer lenen dan alleenstaanden. Dat komt omdat ze meestal meer verdienen en dus makkelijker hun leningen aflossen. Meer inkomen betekent ook vaak meer financiële ruimte na het betalen van de vaste lasten. Daarom zien banken stellen minder als een risico en mogen ze vaker een groter bedrag lenen.
Maar dit verandert als het stel een kind heeft. Gezinnen met kinderen kunnen over het algemeen minder lenen. Banken rekenen erop dat je minder geld overhoudt om van te leven als je kinderen hebt.
Tip! Wil jij weten hoeveel je kunt lenen? De handige rekentool van Geld.nl helpt je met je maximale lening berekenen. Je ziet direct hoeveel jij in jouw persoonlijke situatie kunt lenen.

Hogere salarissen door inflatie

“De lonen gaan omhoog door de inflatie,” legt Amanda Bulthuis uit. Inflatie betekent dat alles duurder wordt, van je boodschappen tot aan je vaste lasten. “Een loonsverhoging zorgt ervoor dat je financieel op koers blijft. Bij stijgende inflatie pleiten vakbonden en werknemers voor een stevigere loonstijging. In 2023 zagen we een recordstijging in de inflatie en dus ook in de lonen. In 2024 is de inflatie iets afgekoeld, maar de verwachting is dat de lonen toch nog met zo’n 5% bruto zullen stijgen.”, aldus Bulthuis.

Meer van Blog