/

Goedkoopste groenten

Het leven wordt duurder en we kunnen onze eigen boontjes bijna niet meer doppen. Daarom zijn wij opzoek gegaan naar de goedkoopste groenten in Nederland. Zit jij wat krap bij kas, maar wil je toch gezond eten? Dan zit je hier goed. 

#1 Spinazie (diepvries)

Het is soms voordeliger om bepaalde groenten uit de diepvries te halen. Waar vroeger werd gedacht dat veel vitamines en mineralen verloren gingen zodra je het had ingevroren, weten we tegenwoordig wel beter. Want bijna alle vitaminen en mineralen worden na het invriezen gewoon behouden. Waar je verse spinazie zeker niet onder de euro kan krijgen, is dat bij de diepvries wel zo. Je haalt voor ongeveer 75 cent 500 gram diepvries spinazie. Kies je voor een kilo dan betaal je een euro. Daarnaast hoef je ook niet meer de spinazie te wassen, maar kan je het gelijk verwerken in je gerecht. 

#2 Sperziebonen (diepvries)

Weer zo’n groente gewoon uit ons eigen kikkerlandje: ‘sperziebonen’. Bij verse sperziebonen ben je uren bezig met het schoonmaken en je moet ze vaak ook nog langer koken. Dit kost allemaal extra tijd en geld. En wist je dat sperziebonen uit de diepvries een stuk goedkoper zijn. Daarnaast zijn ze ook economischer, omdat ze nooit verloren gaan. 

#3 Winterpeen 

We hebben het niet over de kleine wortels, al zijn die ook nog steeds goedkoop. Maar de winterpeen is nog goedkoper. Dit heeft te maken met zijn lange houdbaarheid, hierdoor kunnen ze langer verkocht worden. Daardoor is het voor winkels aantrekkelijker om ze te verkopen en zie je ze rondom de herfst en de winter lange tijd voor een lage prijs in de winkels liggen. Ben je in het goede seizoen, dan koop je al een winterpeen voor nog geen 50 cent per stuk. 

#4 Spruiten 

Het is niet de favoriet van iedereen, spruitjes hebben we het over. Er zijn veel mensen die met afgrijzen de spruiten van hun bord af eten. Maar wil je echt een goedkoop bord met groenten hebben, dan zijn spruiten helemaal wat je nodig hebt. Weet jij spruiten lekker te bereiden, dan kunnen ze erg smakelijk zijn. Voor 500 gram betaal je rond de euro, en dit is genoeg voor een heerlijke maaltijd. 

#5 Zuurkool 

Vooral in de winter kan je het beste bij de kolen zijn. De zuurkool, is misschien wel de goedkoopste. Dit heeft weer te maken met de lange houdbaarheid. Maar wist je ook dat zuurkool enorm voedzaam en gezond is. Zo bevat het probiotica en vitamine K2. Zuurkool betaal je niet veel meer voor dan 75 cent per 500 gram. Daar kan je voldoende hongerige buiken mee vullen. 

#6 Prei 

Een prei is door het jaar heen behoorlijk goedkoop. De reden hiervoor is dat een prei het hele jaar door kan groeien. Het verbouwen van prei is niet arbeidsintensief. Daarnaast zit er in prei veel vitaminen in mineralen die je nodig hebt. Dit terwijl prei ontzettend goedkoop is met een 75 cent per prei. 

#7 Boerenkool 

We willen je niet lekker maken, maar boerenkool is ook ontzettend goedkoop. Echter is dit een groente die vooral in de winter verkrijgbaar is. Voor een goede zak boerenkool betaal je zo’n 50 cent en dan heb je 500 gram. Voor veel gezinnen is dit voldoende. Als je slim bent vries je boerenkool gewoon in in de vriezer. Dan heb je er nog veel langer plezier van. 

#8 Knolselderij 

Knolselderij vinden veel mensen een moeilijke groente die niet gemakkelijk is om te bereiden. Maar het tegendeel is waar, want knolselderij kan je gewoon net als aardappelen gebruiken. Maak er bijvoorbeeld een stamppot van met boerenkool of met wortels. In de winter kan je hierdoor voor een zachte prijs een enorm lekkere maaltijd maken. Het is ontzettend goedkoop omdat een knolselderij natuurlijk een stuk zwaarder is dan veel andere groenten. 

Seizoensgebonden de goedkoopste groenten

Het is iets wat we in Nederland een beetje zijn afgeleerd, met de seizoenen eten. In de winter willen wij namelijk ook gewoon tropische vruchten eten. Maar wist je dat het een stuk duurder is om je druiven in de herfst te eten dan in het voorjaar? Dit heeft alles te maken met de seizoenen en wanneer ze groeien. Het aanbod in zomer voor een winterpeen is natuurlijk lager dan in de zomer. Wil je dus echt goedkoop eten, dan kies je voor seizoen groenten.

Waarom zijn dit goedkoopste groenten? 

Je vraagt je misschien wel af: wat maakt het dat deze groenten zo goedkoop zijn in vergelijking met veel andere groenten in de schappen? Veel van deze groenten komen gewoon uit ons eigen land. Er komen dus geen extra transportkosten overheen. Daarnaast is het niet arbeidsintensief om deze groenten te verbouwen. Veel kunnen gezaaid en geoogst worden met machines op het land of in de kassen. Zo worden ze extra goedkoop voor jou als consument om ze te eten. 

Slim nog meer besparen op groenten?

Er zijn manieren om wekelijks veel geld te besparen op groente en fruit. Dit kan je doen door de Too Good To Go boxen van de Lidl of de Aldi. Wanneer je geluk hebt kan je voor 5 euro een hele doos met verse groenten meekrijgen. Je moet er natuurlijk wel snel bijzijn. Ook kan je bij de Jumbo opzoek gaan naar groenten die bijna over de datum zijn. Vind je deze dan heb je recht op een pakket met verse groenten. Dit is iets waar ze niet mee adverteren, maar hiermee kan je toch met gratis groenten en fruit naar huis gaan. 

Dit is de duurste groente in Nederland: Hopscheuten 

De hopplant ken je waarschijnlijk wel. Hop is een bestandsdeel van veel bieren en daarom groeit er enorm veel hop. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van deze hopplant. Vroeger was het een bijproduct en werd dit vaak gelijk na de oogst weggegooid. Maar inmiddels behoren ze tot de duurste groentes ter wereld. Dit omdat een hopscheut pellen erg arbeidsintensief is voor maar een kleine hoeveelheid. Er zijn restaurants die dol zijn op hopscheuten en je betaald er daar flink voor. Wil jij dus de duurste groente eens proberen, dan zal je toch echt bij een sterrenrestaurant moeten aankloppen. 

Meer van Besparen