Goedkoopste huizen

Het is tegenwoordig erg lastig om nog goedkope huizen te vinden in Nederland. Zo zijn de prijzen voor een woning de laatste Jaren flink gestegen. Toch zijn er betaalbare en goedkope woningen op de markt. Wij helpen je in dit artikel met het vinden van een goedkope woning wanneer je een klein budget hebt. 

Wij hebben er in dit artikel voor gekozen om geen woningen aan te schrijven. Dit omdat voor je het weet een goedkoop huis weer verkocht is. Maar wil jij toch goedkope huizen vinden in Nederland? Lees dan vooral het hele artikel met alle tips en tricks! 

Waar vind je goedkope woningen in Nederland?

We kunnen je alvast vertellen dat goedkope woningen niet voor het oprapen liggen. Vooral in de randstad moet je echt een flink salaris hebben om een woning te kunnen betalen. Gelukkig zijn er in Nederland echt nog wel woningen te vinden. De vraag is alleen: ‘waar wil je wonen?’ 

Zo moet je echt vertrekken uit steden als: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht wanneer je een betaalbare woning wil vinden. In de provincies: Groningen, Limburg en Friesland zijn de woningen het goedkoopst. Zou jij het overhebben voor een mooie en betaalbare woning om te verhuizen naar één van deze provincies? 

Dit zijn de 10 goedkoopste gemeentes

Om je het nog makkelijker te maken hebben wij nog verder voor je uitgezocht. Want in welke gemeente moet je nu eigenlijk zijn voor een goedkope woning? 10 verschillende gemeentes voor je op een rij met daarbij de gemiddelde prijzen per vierkante meter: 

1.     Pekela

In de gemeente Pekela betaal je 1869 euro per vierkante meter voor een koopwoning. Hiermee is het veruit de goedkoopste gemeente in Nederland om te wonen. Je woont dan in het noorden van Nederland. 

2.     Kerkrade 

Zie jij jezelf wel wonen dicht bij de enige hoge heuvels die wij in Nederland hebben? Dan kan je voor een duppie nog een woning krijgen in deze gemeente. 1923 euro betaal je per vierkante meter in Kerkrade. 

3.     Eemsdelta 

Waar de gemeente Eemsdelta bekend om staat? Dat moet wel Eemshaven zijn vanuit waar je met de boot rechtstreeks naar Noorwegen kan. Dit is de nummer drie goedkoopste gemeente met 1940 euro per vierkante meter. 

4.     Veendam 

Dat in Groningen de meest goedkope gemeentes zijn mag wel duidelijk zijn. Want ook Veendam is een goedkope gemeente als het gaat om koopwoningen. Zo betaal je hier 2045 per vierkante meter voor een koophuis. 

5.     Heerlen 

Van de meest noordelijke provincie gaan we weer naar de meest zuidelijke provincies. In de gemeente Heerlen woon je al voor 2055 euro per vierkante meter. Hiermee staat deze Limburgse gemeente op de vijfde plaats.

6.     Brunssum 

Ook in Limburg vind je Brunssum. Voor 2106 euro per vierkante meter kan je vanaf nu iedere dag vlaai eten. 

7.     Noardeast-Frylân 

Daar gaan we dan eindelijk. De eerste gemeente die niet in Groningen of Limburg ligt is deze gemeente in Friesland. Wil jij in de weilanden wonen en zeker niet te veel betalen voor een koopwoning? Voor 2143 euro per vierkante meter heb jij een betaalbare woning in Friesland. 

8.     Het Hogeland 

Wil jij dicht bij het wad wonen en misschien wel in het mooiste dorp van Nederland (Winsum) Dan is de gemeente het Hogeland misschien wel wat voor jou. Want voor 2145 per vierkante meter heb je hier goedkope huizen.

9.     Landgraaf 

Wil jij meer gaan skiën en dicht aan de Duitse grens wonen? Dan ben je met Landgraaf helemaal juist. Deze gemeente heeft woningen vanaf 2194 per vierkante meter prijs. 

10.  Stadskanaal

De laatste gemeente die wij in ons lijstje hebben opgenomen is Stadskanaal. Hier kan je voor 2200 per vierkante meter prijs al een woning kopen. Lang niet gek toch!? 

Hoe vind ik zelf goedkope huizen? 

Funda is natuurlijk de plek om opzoek te gaan naar huizen. Zo kan je heel goed zoeken op goedkope woningen. Dit doe je door je zoekmachine als volgt in te stellen: 

Afstand in kilometers 

Stel een woonplaats in waar je wel zou willen wonen. Stel vervolgens de afstand in hoever je hiervan dan zou kunnen wonen. Hierbij speelt het natuurlijk ook mee hoe dicht het bij de snelweg bent zodat je alsnog snel op je werk kan zijn bijvoorbeeld.  

Bedrag 

Nu kan je bij Funda erg gemakkelijk zoeken op het bedrag. Want hoeveel wil je maximaal betalen aan je woning. Je kan zoeken met bijvoorbeeld een maximum van 50.000 euro, maar ook 400.000. 

Makkelijker goedkope huizen zoeken via Instagram 

Wist je dat je op een heel gemakkelijke manier goedkope huizen kan zoeken via Instagram? Zo heb je een pagina:

Hier staan alle goedkope woning van het moment op. Dit zijn allemaal huizen die te koop zijn voor minder dan 150.000 euro. 

Je ziet hierbij ook dat de meeste huizen te koop zijn in het noorden van Nederland of in Limburg. Maar ook zitten er af en toe goedkope huizen tussen in de randstad. Hiervoor moet je alleen wel snel zijn.

Wat moet ik verdienen om een woning te kunnen kopen? 

Het is afhankelijk dus van waar je een woning wil kopen. Wil jij in de randstad een woning kopen omdat je daar werkt en omdat je verknocht bent aan het leven in de stad? Dan moet je uitgaan van een hypotheek van 400.000 euro. Voor velen is dit niet te betalen als starter. En het is vaak al helemaal niet te betalen wanneer jij alleen voor de kosten moet opdraaien. Wil jij een hypotheek van 400.000 euro afsluiten, dan moet jij een bruto jaarinkomen hebben van minimaal 84.000 euro.  Dit komt uit op zo’n 7.000 euro per maand. Dat is voor de meesten een droom die niet snel zal uitkomen. Daarom zijn er vaak twee salarissen nodig voor een woning van 400.000 euro. 

Koop jij een woning in het noorden van Nederland, denk aan de provincies: Groningen, Drenthe of Friesland. Dan kan je woningen tegen het lijf lopen van ongeveer 200.000 euro. Hiervoor moet je een bruto jaarinkomen hebben van rond de 49.000 euro. Dit is een geschat jaarinkomen. 

Meer van Huis & Tuin