De prijs van sigaretten in Duitsland – alles wat je moet weten

In ons land zijn er heel wat mensen die dagelijks roken. Nu is het wel een feit dat roken in Nederland ontzettend duur is. Voor een klein pakje met sigaretten ben je toch al snel 8 euro of meer kwijt. Het is dan ook niet zo gek dat mensen op zoek zijn naar manieren om geld te besparen bij de aanschaf van hun sigaretten. Een van de manieren waarop je veel geld kunt besparen is door jouw sigaretten in te kopen in Duitsland. Maar hoeveel betaal je daar dan vraag je je af? En hoeveel mag je eigenlijk meenemen als je een tripje naar onze oosterburen maakt? Om hier antwoord op te krijgen is het een goed idee om snel verder te lezen. We laten je in dit artikel namelijk alles zien wat je maar moert weten!

Aantal rokers in Nederland

Voordat we ingaan op de prijs van sigaretten in Duitsland willen we je eerst wat meer laten zien over het aantal rokers in Nederland. Het bijzondere is dat het aantal rokers al een tijdje vrij gelijk blijft. Op dit moment heeft Nederland een groep van zo’n 23 procent die rookt. Een groot deel hiervan is volwassen, maar er zijn ook tieners die beginnen met roken. Het is wel belangrijk om op te merken dat de cijfers altijd een licht vertekend beeld geven nu je ten aanzien van de tieners niet goed kunt zeggen hoeveel er roken nu ze de sigaretten niet zelf kunnen kopen. Daar komt bij dat er heel wat mensen zijn die slechts in het weekend of tijdens feestjes roken, hetgeen ook weer van invloed is op de daadwerkelijke cijfers.

Waarom zijn sigaretten zo duur?

Nu vraag je je misschien af waarom sigaretten zo duur zijn in Nederland. De belangrijkste en ook gelijk meest voor de hand liggende reden hiervoor zijn de hoge belastingen op alle soorten tabaksproducten. De Nederlandse regering heeft namelijk besloten om forse belastingen te heffen op sigaretten en sigaren om roken te ontmoedigen. Precies, dit wordt gedaan om de volksgezondheid te bevorderen. Als gevolg hiervan zijn de prijzen enorm gestegen, waardoor het kopen van een pakje sigaretten in Nederland behoorlijk duur is geworden. Op dit moment ben je voor een klein pakje Marlboro al zo’n €8,20 kwijt. Vanaf volgend jaar worden de sigaretten nog duurder. Het plan is namelijk om de prijs per pakje te verhogen tot wel €10,- voor het jaar 2024!

Wat kosten sigaretten in Duitsland?

Vanwege de hoge prijzen in Nederland kiezen veel Nederlanders ervoor om sigaretten in Duitsland te kopen. Dit is niet zo gek, hier zijn ze aanzienlijk goedkoper dan in ons eigen land. Het prijsverschil kan behoorlijk oplopen tussen de verschillende landen en het maakt een korte reis over de grens een aantrekkelijke optie voor de rokers die graag geld willen besparen. Wat de beste plekken zijn om sigaretten te kopen in Duitsland hangt af van je locatie. Als je dicht bij de grens woont, kun je gemakkelijk oversteken om een bezoekje te brengen aan een van de vele supermarkten of benzinestations. Hier kan je eigenlijk alle merken sigaretten vinden die er maar zijn.

Steden zoals Aken, Kleve of Emmerich hebben vaak een ruim aanbod aan winkels en tabakswinkels waar je sigaretten kunt kopen tegen meer betaalbare prijzen. Hoeveel ben je dan kwijt vraag je je af? Dit hangt uiteraard volledig af van de maat van het pakje en van het merk wat je kiest. Over het algemeen zien we echter dat in Duitsland de prijs voor een pakje sigaretten zo’n 2 euro lager ligt dan in ons eigen land. Bij sigaren zit hier minder verschil in nu de accijnzen hiervoor vrij gelijk liggen. Deze zijn overigens sowieso minder belast dan de sigaretten. Dit heeft te maken met het feit dat het roken van sigaren minder verslavend is.

Waar kan je nog meer goedkoop sigaretten kopen?

Nu zijn er natuurlijk nog veel meer landen waar je terecht kunt voor het goedkoop inkopen van alle mogelijke merken sigaretten. Bulgarije staat bijvoorbeeld bekend om de laagste sigarettenprijzen in de EU. Dit komt voornamelijk door de lagere belastingtarieven op tabaksproducten. Voor een pakje ben je hier 4 euro of minder kwijt. Roemenië is een ander land waar sigaretten over het algemeen betaalbaarder zijn in vergelijking met veel andere EU-lidstaten. Net als Bulgarije heeft Roemenië relatief lagere belastingen op tabak, hier betaal je zo’n €4,50 per pakje. Ook Hongarije wordt vaak beschouwd als een land met relatief lagere sigarettenprijzen in de EU. Hoewel de prijzen misschien niet zo laag zijn als in Bulgarije of Roemenië, kan het je wel een hoop geld schelen als je hier je sigaretten koopt.

Tips voor het goedkoop inkopen van sigaretten

Als je nog meer geld wilt besparen op sigaretten dan zijn er een aantal tips die wij je mee kunnen geven. De eerste tip is om sloffen te kopen in plaats van losse pakjes. Sloffen zijn vaak goedkoper als je kijkt naar de prijs per sigaret. Dit stelt je in staat om een hoop geld te besparen. Ook raden wij je aan om te letten op speciale promoties of kortingen bij tabakswinkels of supermarkten. In Nederland mag dit niet, maar in het buitenland is het weer wel toegestaan. Daarnaast kan het voordelig zijn om belastingvrije winkels te bezoeken als je toch een keer vliegt voor vakantie. Belastingvrije winkels vragen geen accijns en zijn dus goedkoper dan de normale winkels. Het is wel belangrijk om te weten dat je maar vier sloffen sigaretten mee mag nemen naar Nederland vanuit een ander EU land.

Dankzij deze tips kan ook jij een hoop geld besparen op je sigaretten. Hoewel roken nog altijd erg slecht blijft voor je gezondheid is het feit als je geld over kunt houden dankzij onze handige tips. Door een tripje naar ons buurland te maken is het ook voor jou mogelijk om flink wat sigaretten in te kopen, zonder dat je hier gelijk de hoofdprijs voor betaalt!

Meer van Blog