/

4 tips voor het aanschaffen van een traplift 

Het installeren van een traplift in uw huis kan uw mobiliteit en zelfstandigheid aanzienlijk verbeteren wanneer traplopen een uitdaging wordt. Een traplift biedt u de mogelijkheid om langer in uw eigen huis te blijven wonen. Maar hoe kiest u een traplift die goed bij uw huis en uw situatie past? In dit artikel geven we u vijf essentiële tips die u kunnen helpen bij het kiezen van de juiste traplift. 

1.     Houd rekening met uw trapsituatie

Sommige huizen hebben rechte trappen, terwijl andere huizen trappen met bochten of wenteltrappen hebben. Het is daarom erg belangrijk dat u rekening houdt met de trapsituatie in uw huis. Dankzij maatwerk past de traplift altijd naadloos op uw trap. Kies bijvoorbeeld voor een traplift met opklapbare zitting, armleuningen en voetenplank, waardoor de trap voor iedereen toegankelijk blijft. 

2.     Personaliseer naar uw stijl

Omdat trapliften altijd volledig op maat worden gemaakt, heeft u de mogelijkheid om de traplift te personaliseren. Voor de rail van de traplift heeft u de keuze uit standaardkleuren zoals crèmewit, grijs, bruin of zwart. Daarnaast is er een extra optie waarbij u kunt kiezen voor elke gewenste RAL-kleur. Met deze optie kunt u de rail laten integreren in uw interieur of deze juist tot opvallend pronkstuk maken. Voor de bekleding van de stoel kunt u kiezen uit stof, kunstleer of leer. Deze keuzes maken het mogelijk om de traplift geheel naar uw wensen te maken. 

3.     Veiligheid en comfort 

Om u een veilige en comfortabele rit te bieden, is de traplift uitgerust met diverse veiligheidsfuncties. Denk hierbij aan een draaibare stoel, klemsensoren, een gordel en een noodstop. De draaibare stoel draait naar een veilig punt zodat u gemakkelijk op en af kunt stappen. De gordel en armleuningen zorgen ervoor dat u tijdens de rit veilig en comfortabel op de stoel zit. In geval van nood kunt u de noodknop indrukken en zal de traplift direct tot stilstand komen. De klemsensoren detecteren obstakels op de trap en laten de traplift automatisch stoppen wanneer dit nodig is. 

4. Kostenbesparende opties 

Voor de aanschaf van een traplift bestaan er ook kostenbesparende opties. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een tweedehands traplift of het huren van een traplift. Wanneer u een tweedehands traplift aanschaft, wordt deze net als een gloednieuwe traplift volledig passend op uw trap gemaakt. Omdat trapliften van herbruikbare materialen worden gemaakt, kan een tweedehands traplift dezelfde kwaliteit en veiligheid bieden als een nieuwe traplift. Wanneer u een traplift huurt, betaalt u een vast bedrag per maand waarbij service en onderhoud is inbegrepen. 

Een andere optie is het aanvragen van een traplift met behulp van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In veel gemeenten zijn er regelingen om een vergoeding voor de aanschaf van een traplift te krijgen als deze via de gemeente wordt geïnstalleerd. Met deze vergoeding ondersteunen gemeenten de mensen die langer in hun eigen huis willen blijven wonen, maar dit niet zelfstandig kunnen. 

Het kiezen van de juiste traplift voor uw huis is een belangrijke beslissing. Door rekening te houden met de bovengenoemde tips, kunt u een traplift kiezen die past bij uw trapsituatie, wensen en budget. 

Meer van Blog