Sparen: zijn er alternatieven voor de lage rente?

a person stacking coins on top of a table

Sparen wordt langzaam maar zeker steeds aantrekkelijker. De rente, die al jarenlang erg laag is, begint langzaamaan weer te stijgen. Toch zul je met slechts spaarrente geen enorme rendementen behalen. Er zijn echter genoeg alternatieven die je zou kunnen overwegen. Hier hangen in sommige gevallen wel grotere risico’s aan vast. Daarom is het belangrijk om je goed te verdiepen en te laten adviseren omtrent deze alternatieven. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden naast sparen? In dit artikel lees je er alles over.

De kunst van beleggen

Of je nu spaart voor jezelf of kiest om te sparen voor kleinkind: je wilt vanzelfsprekend een hoog rendement behalen. Nu dit met de huidige spaarrente lastig is, kun je ervoor kiezen om te beleggen. Hoewel het risico hoger ligt, kun je er veel aan verdienen. Je kunt beleggen in aandelen, maar ook in verschillende beleggingsfondsen. Zij beleggen het geld voor jou in obligaties, vastgoed, of in beide. Het is aan te raden om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. Mocht het beleggen toch niet goed uitpakken, ben je namelijk niet al je geld kwijt. Wil je wel beleggen met spaargeld, dan is het handig om eerst een buffer op te bouwen. Zo kun je met het overgebleven geld namelijk meer risico nemen, zonder dat je er zelf onder moet lijden. 

Weinig risico met deposito sparen

Wil je meer verdienen dan wat de spaarrente zou opleveren, maar vind je beleggen toch te veel risico? Dan kun je beter kiezen voor deposito sparen. Bij deze manier van sparen hangt de hoogte van de spaarrente af van hoe lang je je spaargeld vastzet. Hierbij kun je ook geld sparen bij een buitenlandse bank, waar mogelijk hogere rentes te halen zijn. Daarbij kun je ook kiezen voor sparen bij een andere bank, die een hogere rente biedt. De rente kan namelijk behoorlijk variëren per bank. 

Sparen in de vorm van besparen

De laatste optie van sparen is door te besparen, bijvoorbeeld op je gas- of energierekening. Door geld te investeren in zonnepanelen en een warmtepomp, kun je jouw huis behoorlijk verduurzamen. Hierdoor zullen de maandelijkse kosten flink omlaag gaan. Hetzelfde geldt voor het aflossen van de hypotheek. Door de hypotheek volledig af te lossen zal jouw woning voor jou meer opleveren bij de verkoop. Vooral wanneer de rente van de hypotheek hoger is dan de huidige spaarrente is dit een interessante optie.

Meer van Blog