Creditcard schuld vermijden: hoe doe je dat?

blue Tommy Hilfiger crew-neck top

De creditcard is voor sommigen een zegen en voor anderen een vloek. Met de groeiende trend van online winkelen is een creditcard vaak onvermijdelijk geworden. Het is ook gewoon enorm handig. Met alle creditcard kan je immers overal ter wereld zonder gedoe betalen. Maar dit roept ook vragen op. Is het gebruik van een creditcard niet te gemakkelijk geworden? En hoe kun je schulden vermijden? Lees er hier meer over.

De verleiding van de creditcard

Voor veel mensen is de creditcard een handig hulpmiddel bij het doen van aankopen, met name online en op vakantie. De mogelijkheid om direct te betalen en aankopen te doen zonder direct geld op de bankrekening te hebben, maakt het verleidelijk om de creditcard regelmatig te gebruiken.

De kosten van een creditcard

Wil jij ook een Visa Card aanvragen? Dan moet je weten wat de kosten zijn. Sommige creditcardmaatschappijen vragen jaarlijkse vergoedingen voor het gebruik van hun kaarten. Daarnaast rekenen ze rente als het openstaande saldo niet binnen een bepaalde periode wordt terugbetaald. Deze rentetarieven kunnen behoorlijk hoog zijn, ergens tussen de 12% en 14%.

Gespreid terugbetalen: een valkuil

Mensen met een creditcard kunnen in de problemen komen door te kiezen voor gespreide terugbetaling. Bij deze optie wordt het openstaande saldo niet volledig aan het einde van elke maand afbetaald, maar in termijnen over een langere periode. Hoewel je op deze manier grote aankopen kunt spreiden, gaan hier ook rentekosten mee gepaard. Dit kan uiteindelijk leiden tot aanzienlijke stijgingen in de totale kosten van de aankoop.

Betaal maandelijks volledig af

De meest effectieve manier om creditcardschulden te voorkomen, is door elke maand het volledige saldo af te lossen. Hierdoor voorkom je rentekosten en behoud je de controle over je uitgaven.

Wees bewust van de kosten

Voordat je een creditcard gaat gebruiken, moet je je bewust zijn van de kosten die ermee gemoeid zijn. Bekijk de jaarlijkse kosten en rentetarieven van je kaart en beoordeel of deze opwegen tegen de voordelen die de kaart biedt.

Vermijd gespreide terugbetaling

Betaal niet in termijnen terug als dat niet nodig is, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Los elke maand het volledige saldo af om te voorkomen dat je rente moet betalen over openstaande bedragen.

Gebruik spaargeld om schulden af te lossen

Als je toch een creditcardschuld hebt opgebouwd, gebruik dan spaargeld om deze af te lossen. Het bespaart je geld op rentekosten en zo zul je sneller van de schuld afkomen.

Kijk naar alternatieve financieringsbronnen

Heb je geen spaargeld? Kijk dan naar andere financieringsbronnen, zoals een persoonlijke lening met lagere rentetarieven, om je creditcardschuld af te lossen. Op die manier kun je de totale kosten van de schuld verminderen.

Meer van Blog