/

3 tips op om te besparen als student

Ga jij volgend jaar studeren? Of ben je al begonnen? Dan ga jij nog een heel mooie tijd tegemoet. Je gaat natuurlijk veel nieuwe dingen leren, mensen leren kennen en misschien zelfs voor het eerst op jezelf wonen. Dit kan voor veel onverwachte uitdagingen zorgen. Vaak is geld een probleem bij studenten. Door het studeren en alle andere leuke activiteiten werken maar 70% van de studenten en verdienen daarmee gemiddeld een magere 500 euro per maand. Daarom is het belangrijk dat je goed op je geld let en slim omgaat met je budget.

Koop tweedehands

Nieuwe dingen zijn altijd leuk, maar niet als je een beperkt budget hebt. Tegenwoordig is tweedehands studiemateriaal prima te gebruiken. Steeds meer studenten gaan refurbished laptops kopen om geld te besparen. Dit zijn eigenlijk tweedehands laptops, maar de onderdelen die verslechterd zijn, zijn vervangen. Waardoor veel laptops zo goed als nieuw werken met bijvoorbeeld een vernieuwde batterij. Naast elektronica kan je ook tweedehands studieboeken kopen. Dat kan vaak via je studievereniging, boekhandel of via (oud vertrouwd) marktplaats. Ook voor meubels en keukengerei kan je bijvoorbeeld rondvragen bij familie en vrienden of ze nog iets over hebben. Misschien kan je wel een tosti apparaat en een broodrooster verzamelen. Of een oude stoel of bank. Dan heb je toch weer voor weinig of geen geld iets in je nieuwe kamer. 

Doe je boodschappen verstandig

Je hebt misschien van je ouders meegekregen om boodschappen te doen bij één en dezelfde supermarkt, maar dit is helemaal niet voordelig. Als je op kamers gaat kan je beter je boodschappen op verschillende plekken doen. Ga met je boodschappenlijstje eerst naar de Albert Heijn app of website om te kijken of er iets in de bonus is wat je nodig hebt. Laat je niet verleiden door de leuke acties die je niet nodig hebt! Ga dan vervolgens voor de A-merken naar Jumbo of Dirk. Geef je niks om A-merken? Ga dan lekker naar Aldi of Lidl. Voor vlees kun je het beste naar een Turkse slager. Zij hebben vaak goedkoop vlees van goede kwaliteit.

Kook zelf gezonde maaltijden

Vaak als studenten op kamers gaan, worden ze overspoeld met mogelijkheden om eten te bestellen. Al helemaal als je van het dorp naar de stad verhuist. Laat je niet verleiden! Het is veel goedkoper om zelf je maaltijden te koken en je restjes te bewaren in de vriezer of koelkast. Je kan ook opzettelijk meer koken zodat je een paar dagen later hetzelfde nog een keer kan eten. Je kan ook afspreken met huisgenoten of studiegenoten in de buurt om af en toe voor elkaar te koken. Zo eet je veel verschillende maaltijden en heb je een leuke tijd met andere studenten. 

Meer van Besparen