Het belang van tijdig sparen voor je pensioen

man in chair with table beside coffee

Wanneer je straks de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, krijg je van de overheid een AOW-uitkering. Dat wil zeggen dat je een vast bedrag per maand krijgt uitgekeerd, waarvan je alle dingen moet bekostigen. Heb je gedurende je carrière ook in loondienst gewerkt, dan heb je daarnaast ook nog recht op een pensioen. Toch zien we dat dit niet altijd het geval is en dit bij zo’n 10 procent van de werknemers helemaal niet of niet goed geregeld is. Wat we namelijk vaak zien is dat de AOW en het pensioen helemaal niet genoeg blijken te zijn om mee rond te komen. Het kan dus zijn dat je hiervoor een aanvullend pensioen nodig hebt om het gat te kunnen overbruggen. Hoe je dit kunt doen, leggen we je aan de hand van een aantal voorbeelden uit.

Sparen en beleggen

Wanneer je graag de beschikking wilt hebben over extra geld tijdens je pensioen, dan is het aan te raden om te gaan sparen of je geld te beleggen. Dit is namelijk hetzelfde wat er gebeurt op het moment dat jij een deel van je loon via de werkgever afdraagt aan een pensioenfonds. Wacht daarom niet en regel je (aanvullend) pensioen via Evi van Lanschot. Dit geld zet je dan op een aparte rekening en komt hier ook verder niet aan. Kies je ervoor om te gaan beleggen, dan heb je de mogelijkheid om te investeren in aandelen, obligaties, maar ook vastgoed. Het voordeel van zelf sparen of beleggen is dat je in principe altijd toegang hebt tot het geld. Over je spaargeld en beleggingen betaal je elk jaar wel belasting in box 3. Deze belasting betaal je alleen als je vermogen boven een bepaalde drempel uitkomt. Hoeveel vermogensbelasting je betaalt, hangt dus af van hoe groot je vermogen is.

Extra aflossen op je hypotheek

Voor veel mensen is hun huis een deel van hun pensioen. Het is daarom dus ook helemaal geen gek idee om tijdens je nog werkzame carrière flink extra af te lossen op je hypotheek. Door dit te doen heb je twee voordelen. De eerste is dat je maandlasten er een stuk lager door worden. Dit komt doordat de totale hypotheek een stuk lager wordt, waardoor ook je aflossen minder wordt. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat ook de hypotheekrenteaftrek hierdoor zal dalen, wat je bij je jaarlijkse aangifte zult merken. Een ander voordeel is dat je meer overwaarde creëert in het geval je in de toekomst een financiële tegenslag krijgt. Je kunt het dus eigenlijk zien als extra spaarpotje en het verminderen van je maandelijkse lasten.

Werken naast je pensioen

Wanneer je werk je passie is, kun je ook overwegen om na je pensioen nog een paar uurtjes te blijven werken. Stel dat je altijd een administratieve baan hebt gehad, dan is het helemaal niet ondenkbaar om nog een paar uurtjes per week ergens ondersteunende werkzaamheden te verrichten, zodat je maandelijks wat extra’s hebt om van rond te kunnen komen. Nu is dit natuurlijk niet de ideale situatie, maar er zijn wel mogelijkheden genoeg.

Meer van Blog