De eerste stappen in het aflossen van schulden

person writing on brown wooden table near white ceramic mug

Het hebben van schulden is erg vervelend. Het kan een verstikkend gevoel geven en soms lijkt het alsof er geen oplossingen te vinden zijn. Echter kan je door het maken van een plan controle krijgen over je schulden en stap voor stap uit de schulden komen. 

In dit artikel laten we aan de hand van een aantal stappen zien hoe je dit kan doen. 

Maak een overzicht van de schulden

Het kan confronterend zijn, maar de eerste stap is het maken van een overzicht van alle schulden. Alleen zo kan je beginnen met het aflossen van schulden. Volg onderstaande stappen om een duidelijk overzicht te krijgen:

  1. Verzamel alle rekeningen en schulden: Denk hierbij aan creditcardafschriften, leningen, hypotheken en andere schulden. 
  2. Maak een lijst van al je schulden: Schrijf op van wie je geld krijgt, hoeveel je hun verschuldigd bent en wat de minimale maandelijkse betaling is. 
  3. Bereken de totale schuld: Tel alle schulden bij elkaar op om je schuldenlast te bepalen. 

Door dit in kaart te brengen weet je precies wat je totale schulden zijn en hoeveel je maandelijks af moet betalen. 

Prioriteer de aflossing van de schulden

Als je meerdere schulden hebt, is het handig om prioriteiten op te stellen. Sommige schulden hebben namelijk hogere rentetarieven dan anderen. Het is zaak om deze eerst af te lossen.

Focus eerst op schulden met de hoogste rente: Betaal eerst de schulden met de hoogste rentevoet af om zo de rentekosten te minimaliseren. Dit bespaart je op de lange termijn geld. Dit kan je weer gebruiken om andere schulden af te lossen. 

Voeg de schulden samen: Je kan meerdere schulden samenvoegen op één rekening met een lagere rente. Zo verlaag je de rentekosten en vereenvoudig je de maandelijkse betalingen.

Praat met schuldeisers: Als het je niet lukt om de schulden op tijd af te lossen kan je in gesprek gaan met schuldeisers en de situatie uitleggen. Soms zijn deze bereid om regelingen te treffen. 

Stel een budget op

Als je schulden wil aflossen is een goed budget essentieel. Het is namelijk belangrijk dat je geld overhoudt om de schulden te betalen. Zo stel je gemakkelijk een budget op:

  1. Bereken de maandelijkse inkomsten: Tel alle inkomsten bij elkaar op, denk aan salaris, uitkeringen en eventuele andere bronnen. 
  2. Stel vaste uitgaven vast: welke uitgeven komen er sowieso elke maand terug? Denk aan huur, verzekeringen etc. 
  3. Stel variabele uitgaven vast: Welke uitgaven variëren per maand? Denk aan boodschappen, entertainment etc. 
  4. Reken het resterende bedrag uit en reserveer dit voor het aflossen van schulden. Als je dit bedrag hebt vastgesteld is het belangrijk dat je dit ook echt gebruikt voor het aflossen van schulden. Laat je niet verleiden om dit ergens anders aan uit te geven. 

Zoek professionele hulp

Het beheren van je schulden kan een lastige opgave zijn. Professionele hulp kan de oplossing bieden die jij nodig hebt om uit deze vervelende situatie te komen. Schaam je vooral niet voor de schulden die je hebt, het is alleen maar goed om hulp in te schakelen wanneer je dit nodig hebt. Laat je bewindvoering regelen via Loyaal en kijk wat hun expertise voor je kan doen.

Conclusie

Het aflossen van je schulden begint met het hebben van een helder overzicht en een duidelijk plan. Door prioriteiten te stellen, een budget op te maken en eventueel professionele hulp in te schakelen kan je grip krijgen op de situatie. 
Ben jij op zoek naar schuldhulp in Groningen? Bekijk hoe Loyaal Bewindvoering jou kan helpen.

Meer van Blog