Hoe crypto online betalingen opnieuw vormgeeft anno 2025

Crypto wordt steeds populairder. Al bijna 1 op de 7 Nederlanders is in het bezit van cryptoactiva. Meestal wordt crypto gebruikt als investering, maar je kunt ook steeds vaker bij webwinkels betalen met cryptomunten. Hoe heeft crypto online betalingen veranderd? En betalen we straks allemaal met Bitcoins?

Wie accepteert crypto?

Je kunt bij steeds meer bedrijven terecht met cryptomunten. Vooral bij webwinkels, zoals Thuisbezorgd.nl en Matrassen.nl, kun je inmiddels betalen met Bitcoin. Ook online gokken met crypto en Bitcoin raakt steeds meer in trek, vooral omdat je in cryptocasino’s bijna helemaal anoniem bent, en omdat je sneller uitbetaald krijgt. Ook bieden ze een wereldwijde toegang, omdat je niet wordt beperkt door lokale betaalopties.

Overigens is crypto geen wettig betaalmiddel in Nederland. Tot nu toe heeft alleen El Salvador zich hieraan gewaagd. Het Midden-Amerikaanse land maakte in september 2021 bekend dat Bitcoin, naast de Amerikaanse dollar, een officieel betaalmiddel zou worden. Toch was het experiment geen groot succes, en is het inmiddels op verzoek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) weer deels terug geschaald. Of andere landen het voorbeeld van El Salvador zullen volgen is dus nog maar de vraag. Maar ook al is Bitcoin geen wettig betaalmiddel in Nederland, dat betekent niet dat ondernemers geen cryptobetalingen mogen ontvangen.

De voordelen van cryptobetalingen

Er zitten zeker een aantal voordelen aan het betalen met cryptomunten. Allereerst ben je met Bitcoin vrij anoniem, en kunnen je aankopen niet zo makkelijk gekoppeld worden aan je identiteit. Dit is ook het geval wanneer je betaalt met contant geld. Dit betekent niet dat Bitcoin helemaal anoniem is, of dat je helemaal niet achterhaald kunt worden, maar het is wel degelijk een stuk moeilijker dan bij traditionele betaalmethoden.

Daarbij heb je bij cryptobetalingen niet van doen met banken of overheidsinstanties. Hierdoor heb je in theorie meer zeggenschap over je betalingen. Door deze gedecentraliseerde technologie bepaal je makkelijker zelf hoe en waar je je geld uitgeeft.

Je betaalt ook minder transactiekosten. Dat betekent niet dat cryptobetalingen helemaal gratis zijn, want je betaalt wellicht maker- en takerkosten, en ook je cryptovalutabeurs brengt misschien een klein bedrag in rekening. Toch is dit vaak minder dan bij traditionele banken, waar je bijvoorbeeld moet betalen voor accountonderhoud. Zeker bij internationale transacties kan dit interessant zijn. Bij transacties buiten de Europese Unie, met verschillende valuta, kunnen deze al snel hoog oplopen.

Ook kun je makkelijk via je mobiele telefoon betalingen doen met crypto.

De digitale euro als alternatief?

Toch zijn er ook nadelen. Crypto is erg volatiel, en kan snel veel waarde verliezen. Ook is crypto bij het grote publiek nog niet zo bekend, waardoor het klanten af kan schrikken. Daarom zijn veel ondernemers voor het moment nog huiverig als het gaat om het aanbieden van cryptobetalingen. Daarnaast zijn cryptobetalingen niet terug te draaien, wat in het nadeel van de klant kan werken. Crypto gebruikt ook veel energie, wat slecht is voor het milieu.

Een alternatief waar steeds meer over gepraat wordt is de digitale euro. Deze bestaat nu nog niet, maar zou in de toekomst een aanvulling kunnen zijn op contant geld. Europeanen zouden deze digitale munt kunnen bewaren in een wallet, en vervolgens makkelijk betalingen kunnen doen via hun telefoon. Anders dan bij crypto is er dan wel een overkoepelende organisatie, de Europese Centrale Bank. 

Meer van Handig & Tips